söndag, april 03, 2011

Två radiotips

Idag sänds i SR P1 en dokumentär som handlar om märkligheterna kring det hittills största terroristdådet i Sverige. Sprängningen av ett tidningshus i Luleå under andra världskriget. En historia som vi aldrig fick läsa eller höra om i skolan, trots att det var hemstaden det handlade om. Vi var väl fullt upptagna med att läsa om Dackefejden och Hallands åar, förstås. Här kan du läsa och höra mer.

Sedan ett litet roligare tips. Mark Levengoods krönika i dagens Godmorgon Världen är mitt i prick. Hör själv. Men ta av dig mössan först.


*****

4 kommentarer:

Leif sa...

Vi något mer upplysta som inte sov på skoltimmarna har läst i historieböckerna att bombhotet inför Sveriges första terroristdåd kom från polishuset, precis som i mer modern tid för inte alltför länge sedan. Det samtidigt som Sverige skickar ned 8 Gripen-plan tillsammans med stödstyrkor till Libyen för att hjälpa Obama att lägga rabarber på oljan.
* Obama är för den som inte vet en amerikansk president som har skickat iväg fler missiler än alla nobels fredspristagare tillsammans.

Utan att ens blinka lyfter inte någon allierad västmakt en enda kaffesked för att hjälpa civilbefolkningen, som i en annan del av Afrika blir slaktade med machetes, i Elfenbenskusten men där finns ingen olja.

DN rapporterar "... Fler än 1.000 personer har mördats i staden Duékoué i Elfenbenskusten uppger den katolska hjälporganisationen Caritas. Mellan 15.000 och 20.000 personer har också tagit sin tillflykt till en FN-anläggning i Duékoué. "

/Forts.

Leif sa...

Om Halländska ödegårdar vet vi följande: Enligt aftonbladet som illustrerar med en konstnärlig bild


"Sextortyrkammaren är en gåta för polisen.

Hundar och kriminaltekniker jagar nu spår efter människor som kan ha hållits inspärrade i den fuktiga källaren.

– Det är inte orimligt att man misstänker människorov, säger förre kriminalkommissarien Bo Wide.

I matkällaren under det övergivna torpet i Vrangelsro, norr om Halmstad, dolde sig den obehagliga hemligheten."

Leif sa...

<p>Lokalt uppe i Luleå anlitar rättsväsendet tolkar bland invandrarna som har gått Migrationsverkets SFI-kurs (svenska för invandrare). Om hur illa det kan gå rapporterar NSD i en osignerad artikel och frågar samtidigt om vem som skall hängas.

"... Döms människor i Sverige till felaktiga straff, eller rent av utvisas på grund av undermåliga tolkar i våra rättssalar?
Målet var inte särskilt komplicerat.
Den kände basketspelaren Andrew Mitchell stod åtalad för misshandel av en kvinna och hade begärt tolkhjälp från svenska till engelska.
Det borde inte vara något stort problem.
Men in i rättsalen steg en 37-årig kvinna som svarade ja på frågan om hon är en auktoriserad rättstolk.
Det är hon inte, men även det kan ha berott på språkförbistring.
Kvinnan är från Ryssland (!), kom till Sverige för ungefär ett och ett halvt år sedan (!) och för bara ett år sedan pluggade hon svenska på Komvux på nybörjarnivå (!).
Hur hamnar en sådan person i en svensk rättsal för att tolka från svenska till engelska?
Nej, det är naturligtvis helt obegripligt."

Är det Vippabacken uppe i Överkalix som återigen börjar komma i ropet? Intressant blir det att lyssna på SR's dokumentär. Nedladdat. Vad är det som händer i Sverige, och vilka värderingar är det som har börjat göra sig gällande?
</p><p> </p>

majalena sa...

Ja, jaa måst ju sjäja att jaa håller med Mark Levängååd i allt han schaa i sin krönicka.....int ha jaa tängt sluuta danscha barra för att ja fyller 71 i år häller, å no kommär jaa att fortsätta å tycka va jaa vill o jaa kommer o fortsätta o ha låång pannlugg också barra så ni vet....å jaa tyckte de va roligare att höra Mark än de andra.