tisdag, april 12, 2011

Förklara för mig ...

.. logiken i att regeringen nu vill införa ett femte jobbskatteavdrag nästa år, vilket "kostar" 15 miljarder kronor. Även pensionärerna skulle bevars få mer i "lönekuvertet".

Det handlar om några hundralappar till varje månad, både för arbetande och före detta arbetande.

- Vi vill göra något med statens överskott, sa regeringen.

Va? Går det så himla bra för moder Svea? Samtidigt vill man då sälja ut statliga vinstgivande företag "för att betala av på utlandsskulden". Företag, som om de sköts på rätt sätt kommer att fortsätta ge pengar till folkhushållningen. År efter år, efter år.

De där hundralapparna gör förmodligen varken till eller från i de flesta hushåll. Möjligen lite ökad konsumtion, och lite ökad miljöförstöring, lite ökad fetma, lite ökat meningslöst slöseri.

Nej - Lägg de där slantarna på förbättrad infrastruktur, lärarlöner eller högre kvalitet på åldringsvården istället. Plussa på med vinsterna från Vattenfall, Telia och andra statliga kassakor och lägg 101% skatt på chefsbonusar.

Det tror jag de flesta skulle må bättre av.

Byt regering!

*****
Andra bloggar om: , , , ,

10 kommentarer:

Maria Isaksson sa...

Instämmer med dig Bert! Nu får de väl sluta larva sig och göra något vettigt!

håkan stenlund sa...

håller med. men jag vet inte om vi behöver en ny regering. varken juholt eller ohly känns väl som en vårbris precis. men en ny politik skulle i allt vara kul att skåda. en politik som kändes som framtiden... 

Bert sa...

Maria Isaksson: Exakt!

Bert sa...

håkan stenlund: Jag är heller inte så säker på att den "traditionella oppositionen" är vad som räddar situationen. Det måste tänkas nytt. Och det är inte den regering vi har nu, som kan prestera det. Kortsiktigheten måste bort. Visionerna fram.

Cecilia N sa...

Amen.

Ella sa...

Jag förstår inte - och har inte heller sett nåt - hur sänkt skatt för arbetare ger fler jobb. Hjälp mig nån?!
Sen förstår jag inte heller hur pantade människorna är. De jublar över ett par hundringar till i plånboken. Samtidigt har det gnällts kraftfullt på att snöröjningen inte har fungerat, tågen inte har fungerat, sjukvården inte fungerar, skolorna inte fungerar....... you name it........ Men om det blir mindre skatter in till kommuner, landsting, staten, hur kan de då tro att det kommer att börja fungera bättre?
Nu gnälls det högljutt när en vaccinationsspruta kostan dryga 400 kr. Men ett benbrott kostar väl si så där 10.000 att åtgärda. En normal förlossning kanske 30.000, en komplicerad det dubbla. De flesta familjer drabbas ju nån gång av såna åkommor. Hur många år får jag spara min 200 kr varje månad för att ha pengar till ett benbrott t.ex..... Sånt undrar jag över.

Ella sa...

Eller, jag kan ju med lätt matematik räkna ut hur länge jag ska spara, men kommer den käcke svensken ihåg att sätta undan sin skattelättnad för kommande tider? Man kan ju bli sjuk till exempel. Eller råka ut för en olycka.

Leif sa...

Ganska enkelt trick. Regeringen vill verkligen markera att det skall löna sig jobba, inte att spola i sig en massa starkt och röka. (Sprit & tobak är annars stora kassakor för staten). Expressen rapporterar folkligt lite mer om vårbudgeten.

Men vad Anders Borg inte kan förklara är hur han & regeringen skall få bukt med ökad hembränning och cigarettsmuggling som per automatik medföljer alla prishöjningar på alkohol & tobak.

Med tanke på att varje alkolist kostar samhället uppåt 20 miljarder under hela sin levnadstid är det samhällsaekonomiskt en mycket farlig väg att gå, för att inte säga mänskligt förödande.

Leif sa...

I Sundbyberg kommun är skatten högre än i den borgerligt styrda grannkommunen Solna. I Sundbyberg garanteras ungdomar en egen bostad innan de fyllt 25 och mycket tyder på att det fungerar.

I Solna med lägre skatt kostar en liten etta mer än 500000 kr. Du kan få en liten skrubb för det priset. Hyresrätter är inget man satsar på i den kommunen.  Hur länge får du spara för att få ihop de pengarna?

Ella sa...

Hittade en liten ledtråd... Lars Calmfors sa tydligen i Studio 1 i höstas om jobbskatteavdraget: ”Den viktigaste effekten är att den gör att arbetssökande accepterar jobb till lägre lön än vad de annars skulla göra och att det får de fackliga organisationerna att hålla nere lönekraven.” ”…Lönerna kommer att utvecklas i långsammare takt…” sa han vidare. Lägger man till detta att även försämringen av a-kassan och rekordhöjningen av a-kasseavgiften ska ge fler jobb enligt exakt samma mekanism, blir jobbpolitikens innersta syfte tydlig. Jobben ska skapas genom att de som är arbetslösa ska sänka sina löneanspråk....
Och sen så grunnar jag lite vidare, och det är klart att om en av de allra största barngrupperna (40-talisterna) nu snart nått pensionsåldern varenda en, måste det väl bli ledigt nån tjänst här och där och då borde ju arbetslösheten sjunka.... Tar sen de nya krafterna jobben till sämre löner (och ska de konkurrera med fas 3:arna lär de få sänka dem ordentligt) Men de får ju å andra sidan några kronor i jobbskatteavdrag.
Leif; det verkar som om hyresrätter blivit omodernt. Och det är också en skam för vårt samhälle.