lördag, april 23, 2011

Uthyres

Förråd i centrala Luleå uthyres för förvaring av Blocket-fynd. Kortare eller längre tid, dock högst ett halvår. Frakt till och från förrådet ombesörjes av hyresgästen. Eventuell hjälp från värden kan påräknas.

Det var precis vad som hände för ungefär ett år sedan. Jag var hyresvärd och Ingela var hyresgäst.

Idag njöt jag frukten av det. För när hon hämtade sitt fynd propsade hon först på att få fylla min frys med delikatesser. Älgfärs, som blev köttbullar i julas. Och nu en tjälknöl, som efter 12 timmar i ugn och 4 timmar i saltlake blev vår påskaftonsmiddag.

Vi började dock med gravad lax på fänkåls- och äppelsallad i Philadelphiaost med granatäpple. Saint Clair, Vicar's choice 2010 barrel fermented chardonnay, därtill.

Sedan kom älgen. Serverad med palsternacka rostad i tranbärsbalsamico och honung och med lingonsås. Nebbiolo Langhe 2009 blev det passande rödvinet.

Desserten blev en svensk cross-overhistoria. Karamelliserade Kvibille grönmögelost på hjortron.

Nu har vi gett kubismen ett ansikte.



*****

4 kommentarer:

Cecilia N sa...

En annan som tänker snäppet bortanför blodpudding blir ju alldeles bortkollrad av dina menyberättelser. Den här senaste låter väldans gott!

Bert sa...

Cecilia N: Blodpudding är gott. Med stekt äpple, lingon och bacon. Mums!

Ingela sa...

Hoppas den smakade. Jag lagade en likadan till vårt påskbord. Fast den blev just bara karvad lite i kanten, det fanns så mycket annat gott på knytbordet, Ö:s gravade lax och min egen gravlaxsås t.ex. Tjälaknulan räckte till middag i kväll också, med potatisklyftor, gorgonzola mosad i matyoughurt, tomater och babyspenat.

Just nu har jag ett köp som står i Västerås och väntar. Tur att jag känner en åkare som passerar där nån gång i månaden. Nästan samma historia som sist, skulle byta dörrar på en IK*EA-garderob och helt utan förvarning så är de dörrar jag ville ha borta ur sortimentet, i just den storleken.

Bert sa...

Ingela: Den smakade fullständigt fantastiskt. Tolv timmar i ugnen och 5 timmar i saltlake med krossade enbär, timjan och rosmarin. Mums!