fredag, september 09, 2011

Lugn

Skönt är att efter en hysterisk arbetsdag (det är ju fredag) åka ut till skogen havet. Kura skymning, äta en god middag

Sedan kan man ju spela norsk tärning.

*****

Skickat från min Samsung Mobil

6 kommentarer:

ab sa...

Vad är det?

Maja sa...

Hur gick det? Undrar om ni fick rätt på reglerna till slut eller har ni hittat på någon egen variant, tro?

Bert sa...

ab: Det är ett tärningsspel, som vi fick lära oss i somras. Sju tärningar är allt man använder. Tre kast var får man. Poängen räknas fram genom en märklig princip. Ettor och femmor är i princip bäst att få. Tre stycken ettor ger 1000 poäng. Fyra ettor ger 2000 poäng... En femma är 50 poäng, tre är 500, fyra är 1000 och fem är 2000. Ja - Du fattar säkert! ;)

Bert sa...

Maja: Ja - Det var det där när man inte fick ihop 500 på en gång .... Var man då tvungen att stå över en omgång? Alltså inte bara det att man får 0 poäng, utan att man måste gå laget runt en gång till och hoppa över den olycklige. Var det så?

Kunde man inte få minuspoäng också?

Maja sa...

Helt galet allting!

Man får slå så många gånger man vill, så länge tärningarna ger poäng. Och poäng får man på ettor och femmor. De andra sorterna måste vara minst en triss (i samma slag) för att ge poäng.

Om man t ex skrapat ihop 500 poäng och har två tärningar kvar kanske man bedömer att risken är stor att slå noll nästa gång med dessa två ynka tärningar och då väljer man att stanna på 500, som läggs till ens tidigare poäng. Är man en gambler så fortsätter man och har då chans att få fler poäng. När till slut alla tärningar gett poäng får man samla ihop alla igen och fortsätta spela, men man väljer alltid själv när man vill stanna och "säkra" sina infådda poäng.

Endast första gången måste man skrapa ihop till minst 1000 poäng för att komma på papper, där får man inte välja att stanna på lägre summa.

Comprende?

Bert sa...

Maja: Tack. Din elev här hade nog glömt ett och annat, tror jag. Och jag fick ju stå vid spisen hela dagen och kunde inte delta i din kurs. ;)