onsdag, juli 27, 2016

Ordningen återställd

Vi har jagat en tid därhemma i stan. En liten fjäril har beslutat sig för att bosätta sig i vår lägenhet och skaffa barn. Den är av arten indiskt mjölmott. Hur en indisk liten insekt har kommit hem till oss undrar man ju. Förmodligen har den liftat med något ekologiskt.

I våras upptäckte vi ett boställe i en påse linfrö som hade blivit bortglömd i ett hörn i speceriskåpet. Den påsen förseglades och förpassades till brännbara sopor.

Fjärilen är liten. Bara 4-5 mm från nos till svans. Den gör egentligen ingen större skada, eller medför någon smitta. Men när vi  började slå ihjäl flera stycken per dag insåg vi att vi var tvungna att göra något. Idoga var vi. Kollade allt i skåpen. Städade ur allt. Putsade och fejade. 

Hittade igår en puppa på ett förkläde där lite mjöl hade fastnat vid något tillfälle. De gillar ju mjöl.

Alla torrvaror är nu inneslutna i väl förseglade plastpåsar. Då har man möjlighet att upptäcka eventuella eftersläntare.

Idag tog vi till det drastiska steget att använda kemi. En sprej inköptes (typ Radar, men mildare) och varje rum fick ett litet moln innan vi flydde till stugan.

Det blir spännande att se om det gett resultat om några dagar.

*****

2 kommentarer:

allmycke sa...

När jag bodde i Winnipeg i början av 80-talet och huset där jag bodde infesterades med kackerlackor lärde jag mig att ha ALLA torrvaror i speceriskåpet i lufttäta burkar. Det kostade en mindre förmögenhet att skaffa sjuttioelva burkar i olika storlekar - men det var det värt!
Jag flyttade från den lägenheten, när kackerlackorna kom tillbaka en 3:e gång - men det är en annan historia.

Bert Bodin sa...

Tack, du okände, för din historia. Kackerlackor känns lite knepigare än "mina" små fjärilar. Då har jag det nog lindrigare.