tisdag, december 25, 2018

Enahanda

Kolla vad långa vi är!
Vilken härlig dag. Temperaturen har gått upp till beskedliga sju minus. Vi ger oss förstås ut. Idag, i motsats till gårdagen, ger vi oss på en längre runda. Det blir dryga 7 km på isvägen runt innerstan. I strålande solsken. Nåja, den sken i vilket fall från sin bakåtlutade position, som juldagar plägar njutas. Några vinkelgrader över horisonten. Det märks framförallt när man kollar in sin skugga.

Vind obefintlig. Hundratals människor och många hundar. Sistnämnda verkar bli som tokiga, när de kommer ut på vidderna. De visar verkligen sin ohöljda glädje med hopp och spring och bus. Man träffar bekanta; säkert fler än man anar, eftersom man är ovan att se många i tjocka vinterkläder. Men en före detta kollega till mig med man gör oss sällskap en bra bit av vägen. En trevlig labrador gör oss också sällskap. Så tillgiven går den där bredvid Benke och mig, som om det var vår vovve. Men den tillhörde en bekant till min kollega.

En dryg timme tar rundan i rask promenad. Sedan blir det elvakaffe framåt trettontiden. Adventskrans, lingonkaka, och rånepepparkakor.

Så har vi det, när SMHI i flera dagar påstått att vi idag skulle ha mulet och dessutom varnat för kulingvindar i "hela norra Norrland". Det visar sig nu bara gälla fjälltrakterna, 40-50 mil härifrån. Att de aldrig lär sig!



*****

Inga kommentarer: