söndag, februari 16, 2020

Berätta

Jag är inte teknikfientlig. I alla fall inte för det mesta. Hänger med i it-svängen så gott det går, efter att ha jobbat med dator i någon form sedan 1971. (!!!) De sista arbetsåren jobbade jag också mera med rena it-frågor, uppdatering och uppbyggnad av hemsidor etc.

Men en del fenomen i anslutning till datasfären kan jag fundera lite extra över. Och då handlar det ofta om hur människan anpassar sig. Sväljer dumheter ibland, eller bara ignorerar.

Har du till exempel tänkt på att även gamla pålitliga P1 i radion, numera sänder färre och färre program.
 - Va, säger du. Det gör de väl inte?
 - Jo - för nu sänder de poddar istället.
Senast har nu Vetenskapsradions sändningar vid tolvtiden på vardagarna blivit en podd istället för ett program. Nu låter det som förr hette Vetenskapsradions veckomagasin mera som ett lite pladdrigt samtal kring ett fikabord. Vad är det för fördel med det?


Jag vet att man kan lyssna på poddar närsomhelst, eftersom de finns tillgängliga via dator på Sveriges Radio Play, eller "där poddar finns". Det är ju bra när man missat ett program eller inte haft tid att lyssna när det sänds. Men herregud - det har man ju kunnat göra i många år, utan att någon har prata om poddar.

Så nu vill jag veta; vad är skillnaden mellan podd och program?

*****

14 kommentarer:

Babsan sa...

Också en fråga som jag funderat löver många gånger🧐Likaså att man i tid och otid säger nu kör vi istället för nu spelar vi

Bert Bodin sa...

@Babsan

Då väntar vi på svar från expertisen.

Elisabet. sa...

Instämmer. Jag förstår inte vitsen heller.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Då är det alltså bara snobberi.

Elisabet. sa...

Men att det heter podd irriterar mig inte. Det bästa med poddar är att dom kan komma på helt andra tider än ordinarie program som har en viss sändningstid. När Brexit skulle avgöras, så tillkom flera extrapoddar, tre dagar på raken om jag inte minns fel och så blir det ju sällan i vanliga program. Dom har en viss programtid och sänds på en viss dag, förutom nyheterna, men dom är ju inte så djuplodande. Så den fördelen är det med poddar. Jag tycker inte som du att det är snobberi.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Jo - men även vanliga program kan ju avlyssnas på andra tider än när de sänds. Och om ett program som är producerat i en podd, sänds i ordinarie tablå (må vara att det då är en "repris") inte är ett program, då vet inte jag. Det blir inte tjusigare av att det är hämtat från en podd. Det är ett program. Punkt!

Knapsu sa...

Programmet i radion har ju en tidsram att förhålla sig till, andra program ska ju rymmas i tablån, medan podden inte är bunden av tidsrummet.
Antar jag.

Bert Bodin sa...

@Knapsu

Men om ett poddinslag kan sändas som ordinarie program, så är det väl ändå ett program. Eller hur?

Annika B sa...

Poddar är pratiga, trista och försöker som sagt låta som samtal kring fikabordet, och det är inte kul när man inte är där! Jag gillar program där folk som vet vad de pratar om har förberett sig och älskar sitt ämne och inte känner kravet att vara smålustiga. Kul kan de vara ändå!

Bert Bodin sa...

@Annika B

Det blir lite förflackning, tycker jag.

Annika B sa...

Vilket? Podd eller mina finfina program? :)

Bert Bodin sa...

@Annika B

Poddarna, såklart. Det blir lite tramsigt ibland.

Turtlan sa...

Jag sitter här och funderar vad ordet Podd kommer ifrån? Ingen aning utan att googla.... förlåt söka på nätet

Bert Bodin sa...

@Turtlan

Så nu vet du att ordet är äppleinspirerat. Bara en sån sak får mig att undvika det. 😎