fredag, november 26, 2021

Boom

För ca 10 år sedan köpte vi en dieselbil. Den har nu gått ca 12000 mil. De första fem åren var den skattebefriad, eftersom den betraktades som miljöbil. 

Den drar väldigt lite bränsle; 0,47 l per mil i snitt. Nu är den plötsligt "miljöbov". Jag undrar om inte elbilsboomen kommer att få samma utveckling. Batterier är inga miljövänner. Långtifrån. De kostar på miljön där sällsynta metaller ska brytas. Och ingen, absolut ingen, vill ju ha en gruva i närheten av bostaden. De måste alltså importeras. Från Kina, kanske, som ju är en sådan trevlig partner. Hm!?

Dyra är de också. Och att köpa begagnad elbil kanske innebär batteribyte. De verkar vara i prislägen uppåt 200000 kronor. 

Det finns alltså flera sidor av saken. Titta gärna från alla håll.

*****

En vanlig man ställer också berättigade frågor om detta.

6 kommentarer:

Elisabet. sa...

Och jag håller med i allt, men säger - vad blir alternativet -?

En vanlig man sa...

Jag kom ihåg det där med dieselbilar.
Tänkvärt det du skriver.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Egentligen vet jag inte. Men jag förutsätter att batteriindustrin kommer på nya knep. Samt att vår elkraft räcker till, när "alla" har övergått till el.

Vätgas kan väl också tänkas, men jag bävar för explosionsrisken.

Bert Bodin sa...

@ En vanlig man

Ja, jag tror alltså att det blir ett bakslag på något vis, så småningom.

Elisabeth sa...

Jag tror som du, om tio år eller så kommer man prata om elbilar som miljöbovar. Förutom det du skriver är ju röken från batterierna extremt farlig - för några år sedan var jag på brandutbildning och då berättade brandkåren att om en elbil brinner i ett parkeringshus, då kan de inte gå in där p.g.a. gaserna. I veckan läste jag dessutom om en man i Österrike, som var tvungen att åka till Tyskland (!) för att återvinna batteriet i en elbil han hade. Om han bott precis på gränsen till Tyskland hade det väl varit normalt, men det gjorde han inte.

Bert Bodin sa...

@ Elisabeth

Det är en annan aspekt; brandrisken med den giftiga röken.

I däckbytestider kom också varning för att man inte får lyfta bilen hursomhelst, då det kan orsaka kortslutning med förödande konsekvenser.