tisdag, november 16, 2021

Du undrar säkert ...

.. vad som hände med den där klipphängaren som fanns här. Förlåt om jag hållit dig sömnlös de senaste nätterna, men resultatet blev klart först idag. Då kunde jag provsmaka.

Jag bakar matbröd, som sagt. Ibland blir det inte så bra. Här gäller surdeg från grunden, som du säkert förstått. En gång i vintras blev en stor sats helt misslyckad, eller ganska misslyckad. Vi kunde bara få i oss en halv rundkaka innan vi ledsnade på den omgången. Resten blev kvar i frysen. 

Slänger livsmedel gör jag mycket ogärna, så vad skulle jag göra med den nedfrysta biten, med bränd undersida och en tråkig och hård överskorpa? Jo, jag snickrade till den.

Sedan smulade jag sönder resten i bitar och använde i den nya degen. Det har jag aldrig hört talas om att någon gjort före mig. Kanske har jag här uppfunnit världens andra "hjul". Det gamla brödet fick alltså bli nytt, vilket fungerade utmärkt.

Vi kunde avsmaka de nya limporna och konstatera att - inte smakade det gammalt, inte. 


*****

2 kommentarer:

Anonym sa...

Som jag väntat på att få höra resultatet... detta med att använda gammalt, torrt bröd i degen tror jag min mamma gjorde någon gång. Kanske skulle jag våga mig på detta med surdeg??? Hemmagastronomis surdegsbröd är ju gott. /Majalena

Bert Bodin sa...

@ Majalena

Lycka till. Men du kan inte bara lita på surdegsbrödet. Du måste alltså komplettera med egen grund också.