måndag, november 13, 2023

Gör om - gör rätt

Ser du den historiska serien Sverige på SVT? Det gör jag med stort intresse. I och för sig har jag bara sett de två första avsnitten. Jag är ingen s.k. batch-tittare, som ägnar en hel dag med en hel serie. Det räcker med portioner. Jag tror faktiskt det är bättre. Man hinner smälta och tänka igenom vad man sett.

Serien är nog bra, även om viss kritik förekommer. Några har reagerat på att det påstås att vi var mörkhyade med blå ögon på den tiden. Jag kan också hålla med om kritiken på att det pratas om Sverige!? Det fanns väl inte för 2000 år sedan. Man borde benämna det Skandinavien för att vara mer korrekt. 

Avsnitt 2 handlade om romartiden. Det pratas om hur romarna arbetade sig upp genom Europa. Att handel förekom med dem osv. osv. Det jag reagerar lite negativt över är att det bara är de södra delarna av landet som nämns. Tierp är väl den nordligaste orten som nämnts. 

Fler har reagerat över detta och idag blev det bakläxa för serieskaparna. Här i Norrbotten fanns det folk, minsann. Och de tillverkade stål, minsann. Och det skedde redan före romarnas tid, minsann - nämligen för 2300 år sedan. 

I Talkshow i P1 togs detta upp. Två forskare från LTU (Luleå tekniska universitet.) forskar i ämnet. En av dem arbetar också på Norrbottens Museum. På sistnämnda institution har man i minst tre-fyra år haft en utställning om arkeologi i Norrbotten, där ståltillverkningen finns med. 

Själv skrev jag om ämnet redan 2009, så inget är obekant. 

Kommer detta att nämnas ens i den bekostade serien? Det som räknas är ju oftast det som händer i södra delarna av landet. Det som hänt norrut verkar inte så viktigt. Men så har det ju alltid varit. 

Varför ändra vanor?


*****

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Såg också efterpratet och detta om att norra delen av vårt land knappt nämndes. Men det skulle bli mer om detta i kommande program. Ska bli intressant att se hur det görs; serien är väl redan inspelad.

Christel sa...

Jag skrev till SVT. Inte om innehållet utan om den för mig otroligt höga musiken. Förstår inte varför man måste dränka alla ljud med musik.
Fick som svar att det finns hjälp för människor med hörselproblematik.
Något snopet eftersom det inte handlar om det utan om att jag tycker det är irriterande och störande.
Men men... något svar ska man ju få :)

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Aha - då ska jag försöka hänga med på eftersnacken.

Bert Bodin sa...

@Christel

Jag tycker precis som du, och det gäller inte bara den serien. Det finns alldeles för många så kallade ljuddesigners på SVT.

Rent allmänt tycker jag att ljudet har blivit sämre. Ser Hålla samman, dramakomedin som handlar om Alzheimersjuk man. Där har jag mycket svårt att höra på vad de säger. Till det hör förstås också det faktum att de genomgående pratar skånska. Men det brukar jag normalt inte ha några problem med.