söndag, maj 17, 2020

En fördel ...

.. med att ha fritidshus är att det ofta inträffar att man får praktiska problem att lösa. Sådana som man inte är van vid i stadslivet.

Som när skottkärrans hjul plötsligt lossnar på väg till platsen för växtavfall. Vi har rensat stenpartiet.

När jag tippar ut innehållet faller hjulet av. En mutter är borta. Ett annat mutter tilltar, nämligen mitt. Den saknade detaljen måste ju ligga längs stigen.  Ett intensivt letande inleds. Vi liknar så'na där forensiker som på en brottsplats letar ledtrådar. Som i Tyst vittne i SVT. Jag har till och med hjälp av en magnetisk mackapär avsedd för att hjälpa till när man letar något borttappat metallföremål på krångliga ställen.

Men muttern är borta. Nu gäller att skaffa en ny. Jaha - vad ska det vara för storlek på den då? SM 8.8 står det på bultens huvud. Kan det vara en ledtråd? Millimetermått, kanske.

Glöm din dröm! Logik råder ju sällan i sammanhang som dessa. Bulten har en diameter på 10 mm. Så enkelt blir det förmodligen inte att hitta en ersättare. Jag som helst inte bör besöka Clas Ohlson ens.

Spännande fortsättning följer. 

*****

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hade en arbetskamrat en gång som hade ALLT sånt och mer därtill i minst dubbelt upplaga. Så det var bara och fråga så hade man det dagen därpå. Men nu jobbar ingen av oss, så det blir lite knepigare nu. ellem

Bert Bodin sa...

@ ellem

Det är precis den fördelen som det innebär att ha fritidshus. Man utvecklar sin förmåga att gardera sig. Jag kommer att köpa flera muttrar, när jag väl hittar rätt.

Båthuspernilla sa...

Om stammen på skruven är 10 mm så är det M10 som är dimensionen.

8.8 anger hållfasthetsklassen.

Tur man både har radhus, fritidshus och maskiningenjörsutbildning. ��

Bert Bodin sa...

@ Båthuspernilla

Åh jäsiken! En specialist. Tack för lektionen.
😉😄🛠

Elisabet. sa...

Oj, så impad jag blev av Båthuspernilla nu! Det där ska jag minsann visa pv, så han får läsa hur det går till.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Tjejer kan. Visste du inte?