lördag, november 28, 2020

Nej ...

.. det var ingen gröngöling som kalasade på talgbollarna borta vid fågelrestaurangen. Det är annars ofta det man får höra, när fågelintresserade får syn på den stora hackspetten.

Istället är det en ... vadå? Vinn ära och berömmelse!
Det är en usel mobilbild tagen på långt avstånd, men det struntar jag i. 

Det var första besöket för detta år. Normalt brukar vi se den någon gång då och då.



*****

7 kommentarer:

Anonym sa...

Gråspett tror jag det finns nån som heter. Kan det vara en sån möjligen? ellem

Thalassa sa...

B gissade också spontant på gråspett - utan att ha sett ovanstående kommentar. Sedan blev han väldigt tveksam till att den skulle finnas i Sverige.

Bert Bodin sa...

@ ellem

Visst är det en gråspett. Men säg inget! 😉

Bert Bodin sa...

@ Thalassa

Grattis till B. Visst finns den i Sverige. En vacker fågel.

Thalassa sa...

Jo, han slog upp det sedan - i en gammaldags pappersfågelbok. Grattis framfört.

thord wiman sa...

Jo, celebert besök av intressant spett du har där hos vilken mycket fortfarande är outforskat/outrett. Undanskymd och litet dolsk brukar det heta och förstås ett riktigt "ädelkryss" (om man gillar att kryssa arter) på vilken tomt som helst för den är inte vanlig ens i Norrland, fastän flygande norrlänning ut i fjäderspetsarna.

Vi andra mer söderut boende fågelskådare får nöja oss med närvaron av hans kusin gröngölingen - också en mycket vacker och spännande spett med attityd. Ett epitet som naturligtvis bör tillskrivas alla fågelarter som nödvändig inställning för fortsatt överlevnad.

Jag har faktiskt aldrig sett en gråspett. Visserligen bosatt i Ångermanland i tio år men ändå aldrig (hörd endast) fastän den är utvald och upphöjd till landskapsfågel minsann! Dåligt det men någon gyllene dag kommer säkert mitt önsketillfälle inflygande från norr.

Härifrån Dalarna rapporteras gråspett ibland på diverse matningar vintertid men då blundar jag som mest, vill se och uppleva spetten frilevande, spontant ute i Dalaskogen och gärna får den intensivt födosöka på någon insektsrik, härligt grov och lite murken björkgren i svart och vitt.
Länge!
Lite kräsen är man ju ändå på sina utflykters upplevelser även om de inte inträffat ännu.

Bert Bodin sa...

@ thord wiman

Det är en exklusiv art. Men jag kan i alla fall säga att den varit mer "vanlig" än spillkråkan i år. För en sådan har jag inte sett till detta konstiga år, då förstås ingenting är som vanligt.