torsdag, juli 01, 2021

Lupiner ...

.. lupiner och lupiner. Hatade och älskade. 

Vi har dem lite här och där. Men inga problem att hålla dem i schack, vilket man måste göra. För de är ju invasiva, bevars.

Men undantag finns. Kolla på bilden nedan! I femton år, minst, har de stått där i bakgrunden till vår grillplats. I ren skogsmark. Ingen spridning alls. I år större än vanligt. Men det varierar år från år. 

Och vi skäms inte.



*****

6 kommentarer:

Monica sa...

Så fina! Det är så roligt med de olika färgerna och fint att göra buketter med lite hundkäx och strån. Tyvärr tog jag bort alla framför gäststugan för 17 år sedan och ingen kommit upp där igen. Men i en rabatt och runt vattenpumpen blommar de, klipper med och slänger i egen hög och inget sprids. Vi har rosa, blå och vita, din färg där har jag bara sett i slottsträdgårdarna i Storbritannien. Ni är väl lite kungliga kanske��

Bert Bodin sa...

@ Monica

Du måste bränna det du rensar. Inte bara slänga i en hög.

Kungliga är vi inte. Det är ju därför vi försöker roffa åt oss från deras "domäner". 😉

Monica sa...

Nej bränner gör vi inte, tror eld är farligare än lupiner, haha, nej lagt på hög och de försvinner fast vi velat ha lite nya men noll blommor kommer upp någonstans förutom i en rabatt, är en stor trädgård och tänkt det gärna får blomma lite i skogsdungarna men icke att de vill. Vi har enormt mycket prästkragar, stora fält och en gräsmatta får vara oklippt med dem, hela badstigen är fylld av prästkragar och badparkeringen fylld av kamomill och renfana. Där vi har ett stort område jag tänkt med några nya lupiner växer praktbetonika, mängder och sen mängder av majbräken som en mur och utanför ståtliga askträd och fina björkar.
Ja sen lite enar, tall och gran också. Och berg. Praktbetonikan försöker jag få in på fler ställen men trivs bäst där den börjat.
Vi bor på mark från järnåldern med mycket intressant under, järnbruk med smide sen tusentals år och det fått arkeologer att häpna, ny kunskap att det fanns i Uppland då. Såpass långt norrut.


Bert Bodin sa...

@ Monica

Nu ska du få veta mer om historia. I östra Norrbotten tillverkades stål för mer än 2500 år sedan.

Annika B sa...

Vad då invasiva? Låter rasistiskt i mina öron. Och lupiner har vi väl alltid haft..?

Och vad blir kvar om vi tar bort de växter som vandrar hit, samtidigt som våra egna vandrar vidare pga klimatförändringar? Jo, en massa snopna människor. ;)

Bert Bodin sa...

@ Annika B

Men lupiner kväver allt annat på sin väg. Binder kväve i jorden så att andra växter inte klarar sig, även om de skulle klara klimatomställning.

Om du varit på Island skulle du nog lägga märke till att hela sträckan från den internationella flygplatsen och in till stan (ett par mil) är full av lupiner. En särskild sort. De är fina en kort period, men sedan ser de bara skräpiga ut. Och de täcker hektar efter hektar efter hektar.