onsdag, januari 12, 2022

Bara att tacka

Två Dagens rätt extra i månaden. Det var det glada budskapet från pensionsmyndigheten som idag dök upp i Kivra.

Man får tacka.

*****

8 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, jag fick nog sex dagens rätter :). Jag blev såå glad!

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Grattis!

Babsan sa...

Å jag fick mer än svägerskan …en veckas dagens😂😂😂

Bert Bodin sa...

@ Babsan

Alltid något att glädja sig över. 😊

Monet sa...

Efter det skattemässigt chockartade beslutet att vända tillbaka till Sverige från Frankrike kan vi inte ens räkna i termer av ”dagens rätt”. Där hade vi 8% i totalt skatteuttag för oss båda (sambeskattning vilket var väldigt förmånligt). Plus lägre tariffer i alla andra sammanhang som pensionärer. Jämfört med 33% här.

Såg att snittet för en ”dagens” i Sverige ligger på 95:- . I Frankrike får man en ”Plat du jour” för cirka 35 Euro och då ingår ofta någon typ av mindre förrätt och/eller efterrätt. Plus vin eller annan måltidsdryck. Bröd, kaffe och sallad också förstås. Och servering vid bord, ingen ”kantinservering” som anses höra till skolvärlden.

Det här är det mest kännbara för oss efter hemkomsten. Det går helt enkelt inte längre att leva socialt på det här sättet - att köpa vin på systemet jämfört med på vingård är ruinerandre (men möjligen hälsosammare). Att gå ut och äta en lunch eller middag med vänner är numera ogörligt. Att kunna flyga till Stockholm eller ta tåg och sen bo på hotell för att gå på utflykter är också helt utanför våra ekonomiska ramar numera. Inte ens att köra bil till familj 60 mil bort går att tänka sig med 20 kr per liter diesel. Och el-bilar går helt bort för oss, det räcker med att räkna på vad det kostar att få fram elen och på vilket sätt så blir det hela en tankevurpa.

Man kan bli mer än förbannad när man ser på dagens svenska pensionsnivåer - skandalöst efter hårt yrkesliv. Ligger långt under vad som anses vara existensminimum i t ex just Frankrike! Så nej, dagens rätt tillagas hos oss hemma!

Bert Bodin sa...

@ Monet

Intressant att få veta. Men nog tycker jag att 35 Euro för en dagens rätt låter väl mycket. Jag har varit i Frankrike åtskilliga gånger. Mest i alperna, men även Provence och en del andra distrikt. Val d'Isère, Courchevel, Meribel, La Plagne m.fl. platser har aldrig erbjudit så dyr lunch.

Vad gäller vin förstår jag att det är billigare, men jag har också exempel på hur fransmän tycker att sortimentet på Systemet är av mycket god kvalitet och till humana priser. Hade en kollega vars franska vänner alltid passade på att köpa med sig franska viner innan de återvände hem.

Monet sa...

Du har naturligtvis rätt - 35 euro brukar vara ett slags riktpris för en mera omfattande femrättersmiddag. Plat du jour ligger på mellan 9 och 12 euro, ibland lägre i små byar med verkligt lokal servering.

I vårt Provence med så omfattande produktion av kvalitetsviner saknade vi aldrig systembolaget. Väl hemma kan vi uppskatta bredd och kvalitet (men definitivt inte priserna) men t ex sakna rosévin av klass - de flesta är av hallonsafttyp och kommer från Languedoc istället för ursprungsprovinsen Provence. Normalt köper man sitt vin i livsmedelsbutikerna och/eller direkt på vingårdarna. Enklare bordsvin till och med i egna medhavda plastdunkar som fylls direkt från tunnorna med plastslang!

Det jag försöker beskriva är den generella skillnaden mellan vårt konsumtionsutrymme sedan hemflytten. I Frankrike umgås man mycket genom utemåltider, ofta i enklare form och med modesta viner till vardags. Också inom en pensionärsbudget. Detta är fullkomligt omöjligt här där ett glas vin kostar som en hel motsvarande fransk flaska.

Att beskriva minimala pensionshöjningar i form av antal utökade Dagens Rätt gäller möjligen vid hög pensionsinkomst och den sortens vanor. De allra flesta svenska pensionärer kan inte unna sig den lyxen - vi har helt fått avstå från bl a detta plus resor sen vi kom tillbaka!

Bert Bodin sa...

@ Monet

Då var ordningen återställd; 9 - 12 euro verkar rimligare för en plat du jour.

Att äta ute med vänner gör vi bara till lunch två ggr i veckan. Att gå ut och äta middag är sällsynt. Kanske en gång varannan månad.

Vi har bra pension. Har haft eget pensionssparande sedan 35-årsåldern bl.a. Det känns bra idag.