söndag, januari 30, 2022

Nej, nej ...

.. ingen Malik här inte. Vi är ofta förskonade från de där sydliga stormarna i den här delen av landet. Idag kunde vi njuta av en, inte helt solig dag, men väl en ljus och fin, nypudrad tillvaro. Det har kommit en decimeter snö som gjort underverk med det isiga skravel som dominerat en tid. Nu kunde vi gå ut utan broddar. 

Lotta kanske inte ens är hemma.
Det blev en runda. Kanske skulle vi gå till landshövdingen och fråga henne om hon bjuder på kaffe? Men när vi närmade oss residenset blev vi för blyga. Vi sneddade förbi och fortsatte ner mot älvstranden istället. 

Isen tillverkar konst. Det kan man också njuta av där man går längs stranden. 

Det blir inte 10000 steg, men väl dryga 6000. 

Det får duga för idag.

*****

8 kommentarer:

Monet sa...

Du vet väl att det där med 10.000 steg är en av tidernas största hälsomyter? Kanske har jag skrivit det förut här men upprepar det igen i så fall. När den första stegräknaren togs fram någon gång på 60-talet i Japan visste man inte vad man skulle sätta för antal steg som riktmärke. Men det japanska tecknet för ”10.000” ser ut som en gående människa - alltså valde man det. Detta använde man i efterföljande reklamkampanjer och de som än idag är fast i detta förlegade begrepp är alltså ”offer” för ett över 60 år gammalt reklamtrick! Allt om detta går att läsa på nätet inklusive i medicinska tidskrifter.

Det finns alltså ingen som helst medicinsk evidens för att det här är ett giltigt mått. Tvärtom stressar det folk att helt i onödan sträva efter fullkomligt onaturliga ”resultat”. Moderna studier visar att för kvinnor över 70 år finns en hälsobefrämjande skillnad i att gå mellan 2.000 och 4.000 steg. De som gick över 4.000 steg ökade sin kondition något mer. Men ÖVER 4.000 steg fanns inga som som helst hälsobefrämjande effekter, snarare tvärtom eftersom belastningen på leder, rygg, höfter, ligament och senor ökade.

Ett vettigt motionsmål anses idags vara promenader ett par gånger i veckan på en halvtimme, det räcker. Det är också bra att gå i trappor men inte om man har hjärtproblem. Ca 3-4 km gång, gärna med stavar på slät mark är bra och vill man prompt räkna steg ska stegräknaren vara på dygnet runt, det är nämligt antalet steg per DYGN som räknas, inte bara vid promenaderna. Normal stegmängd anses vara ca 2.000 vid vanligt hem- och hushållsarbete t.ex.

Förlåt om jag låter lite rabiat kring det här men jag är omgiven av folk som inte längre klarar att tala om sina vardagsupplevelser utan att nämna (och skryta om) sina tagna steg. Än värre är det nu när man kan sätta på sig apparatur som mäter syresättning, puls , blodtryck och what not vad man än ägnar sig. Hur långt ska det gå innan vi sansar oss och inser vad vi nutidsmänniskor har börjat fokusera på?

Bert Bodin sa...

@ Monet

Jo, jag känner till det du skriver om. Läste häromdagen att 10 minuter rask gång per dag ger bra effekt också. Här finns inga krav på 10000 steg.

Elisabet. sa...

Sen är det väl en fördel om man rör sig så att pulsen ökar. Att enbart lulla på i sakta mak gör nog varken till ifrån, tänker jag. Och säger många forskare, hälsar lullerskan.

Elisabet. sa...

"Till eller ifrån ...", ska det förstås vara.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Helt rätt! Lulla på. Med lite fart. ;-)

Monet sa...

Man ska vara glad om man överhuvudtaget kan vara ute och röra på sig - långt, kort, långsamt eller fort. För många är det inte alls självklart eller ens möjligt och därför blir den här sortens ”hajp” väldigt stressande. Idag vet man t ex att dålig/för lite sömn är mycket dåligt för hälsa och livslängd. Rådet blir: sov bättre. Och hur enkelt är det? Lika stressande som det ständiga tjatet om x antal steg, med eller utan pulshöjning. Och då vet man också att stress är bland det mest hälsofientliga som finns…

Anonym sa...

Vi hade en sån där stegräknartävling en månad på jobbet en gång. En kvinna snittade på 20.000 steg per dag och drog på sig Inflammation i hälsenan. Så måttlighet är nog att rekommendera. ellem

Bert Bodin sa...

@ ellem

Som alltid, ellem. Som alltid! ;-)