fredag, januari 07, 2022

Besök

Nu gäller det att summera och notera. Jag håller ju kontinuerligt koll på vem som besöker oss under året. Så långt det nu är möjligt. Jag vet ju inte vem som är här när vi inte är det.

April 2021. Lappugglan ser dig.
2021 års noteringar visar att 39 fågelarter har observerats på, eller från tomten. Det är fem arter färre än året innan. Småfåglarna minskar ju, men jag hoppas att det är en tillfällig minskning för vår del.

Lappuggla, storlom, dvärgmås och gulärla var några av "höjdarna".

Nu hoppas vi på andra intressanta arter.

Gråspetten besöker oss idag.
*****

4 kommentarer:

Monica sa...

Läste nyss i Ny teknik och klok som en uggla kan vara ren vetenskap medan hönshjärna i negativ betydelse är helt fel för fåglar vet man nu har väldigt väl packade hjärnceller i stor mängd och ja, de är ju otroliga, tänk bara på deras navigering hur de flyger från kontinent till kontinent. Vi måste ju ha flygplan för små sträckor t o m��

Bert Bodin sa...

@ Monica

Man får inte underskatta djuren. Till och med guppyfiskar visade sig ha oanad intelligens enligt forskare härom veckan.

thord wiman sa...

Förutvarande år hade även jag nöjet/nåden få uppleva fågeln med både mössa och halsduk - dvärgmåsen alltså, minst av Europas måsar.

Ett oväntat möte men trivsamt vid den lilla spegelblanka slättlandssjön där den födosökte i osymmetriska cirklar med tvära kast mot enstaka i luften svärmande stora vulgator och plötsliga dyk mot vattenytans småkryp.

Vacker förstås med ljus kroppsundersida och mörk, nästan svart vingundersida med markant kontrasterande bred vit bakkant.

Om en engelsktalande fågelskådare med kikare varit vid samma lilla insjö hade hen kanske ivrigt pekat och ropat högt "Look it´s a little gull".

Det är sannerligen inte svårt att bli förälskad i en liten fågel.

(Fin gråspett där i talgbollskarusellen, ser den inte ofta, är ju dess sydliga kusin gröngölingen som är mest aktuell här nere. Är det en hona, tro? Ser ingen röd liten fläck i pannan.)

God fortsättning!

Bert Bodin sa...

@ thord wiman

Dvärgmåsen är också en av mina favoriter. Så liten och elegant. Den har sin största förekomst här i norr. Säkert inte så många som upplevt den söderut.

God fortsättning till dig också.