måndag, januari 24, 2022

Handlingsplan

Po Tidholm, känd journalist publicerade i gårdagens DN en (som han kallar det) pamflett, som handlar om gångna och nuvarande märkligheter i statsmaktens hållning till min landsända. Dessutom innehåller den 17 konkreta punkter att ta tag i för nuvarande och kommande regeringar.

Utmärkt!

Jag håller inte med om allt han skriver. Men där finns onekligen punkter som är både enkla och fullständigt självklara att ta tag i. 

Varsågod! Här kommer "manifestet". Texten är lång, så skrolla fram till de 17 punkterna i slutet, om du vill.

Uppdatering:

Klicka på bilden för bättre läsbarhet.


*****

12 kommentarer:

Monica sa...

Jag tror på en storstad till, samtliga fyra ligger i södra Sverige i Götaland och Sveland, ingen i Norrland. Inte ens i närheten i mitten av landet.
Sjukvård och allt kunde byggas upp och sen gäller det förstås att folk vill flytta. Som det är nu med stafettläkare och stafettsjuksköterskor ger det enorma kostnader. Då kunde egna specialiteter byggas upp, patienter kan transplanteras på det sjukhuset och mycket annat.
Fram för en miljonstad i Norrland!

Bert Bodin sa...

@ Monica

Jag håller inte med dig riktigt. Stordrift av städer verkar inte så nuttigt. Ofta är de både kostnadskrävande och rätt tjorviga. Se på vår huvudstad t.ex. Inte är den särskilt smidig.

Monica sa...

Haha, vi delar gärna med oss med en miljon. Alltså, jag har inte sett detta i media men i dokument från kommunerna, 8 regionala stadskärnor RUFS, Regional Utvecklingsplan För Stockholm, ska bli Europas bästa (värsta) huvudstad och bli oerhört attraktivt och vi alla blir som en familj från Arn-Märsta till Flemingsberg, norr till söder och så andra orter från väst till öst. Första etapp klar 2026, 22000 nya bostäder varje år och vi ska bli några miljoner här.

Dessutom planeras att vackra Södertälje ska bli en Stockholmsstadsdel, en stad idag med all service, så bra sjukhus så att blivande läkare helst gör sin praktik där m m och 100.000 inv. idag. Tänker rent egoistiskt vart man ska ta vägen:-)

Östersund vore lämpligt som storstad, blev ju enda stad på 1700-talet efter mycket om och men när Sverige tagit (fått) landskapet av Danmark-Norge 1645. Och ligger bra till militärt och klimatmässigt. Havsläge tror jag inte på, är för farligt och vi behöver kanske inte tvångsförflytta folk heller:-)

Att riktigt svämma över hela Stockholm med hus och folk och trafik tror jag är hur galet som helst. Men vi har förstås världens dyraste sjukhus NKS och ny ska vi bli värsta staden i hela Europa. Vet inte om Magda hunnit läsa på.

Jokkmokk kunde vara ett alternativ:-) om man ska tänka mer avståndsmässigt från våra fyra storstäder i söder. Ligger också bra i landet.

Vi får se, men allt är på gång och det byggs redan här och vägar dras om, jättearbetsplatser flyttat in. Konstigt att det är så tyst om det.

Bert Bodin sa...

@ Monica

Varför Östersund? Det ligger längre från Luleå än från Stockholm.

Monica sa...

Men Östersundsborna får nära:-), ska ju bo en miljon där. Tror det bli bra för södra Sverige belastas för mycket. Så stor landyta vi har men så mycket på samma. Så skönt om det kunde fördelas mer. Just Östersund tror jag folk kan tänka sig:-) och läget är bra, långt från gränser och hav.
Vore underbart om inte trängseln här ökar

Babsan sa...

Monica har du funderat på vad Östersumdsborna tycker?

Monica sa...

Haha, tror de kommer tycka att det blir toppen! Tycker mig minnas att det talats om att dela landet, Norrland bli ett eget land för den södra delen, Götaland och Svealand behöver de inte, kan det ha varit på denna blogg månntro;-).

Och blir det ett eget land måste ju alla finesser finnas som universitetssjukhus som NKS och de övriga KS så avancerad sjukvård sköts i det egna landet.

Skämt åsido, fast allvar också, en tredjedel av Sverige blivit alldeles för befolkat med stora städer och en förfärlig trafik.
Vore så klokt att fördela mer och utöka befolkningen i Norrland och ha en miljonstad där. Tror de kommer tycka att det blir toppen. Och sen några storstäder till, finns ju som kan utökas. Det blir bra:-).
Och invandrare som först får boende i någon norrländsk stad vill ofta så fort de kan flytta till Stockholm, men blir Norrland mer internationellt och stort med mer utveckling stannar de och gillar det.

Tror det blir en bra fördelning över vårt land och det är bra med mer mix.

Babsan sa...

Monica det ser enkelt ut på pappret.Jag hör till dem som tvingades lämna Norrbotten p g a arbetsbrist i slutet på,70 talet.Tufft på många sätt men etablerade mig snabbt ändå.Tror att det idag skulle vara tuffare att flytta på folk hur som helst då det finns mer att välja på.vad det gäller arbete ,skolor etc.Det låter på dig också som du om du vill få bort invandrarna i din region…..
Det finns idag Universitetssjukhus i Umeå med ypperlig cancervård b l a.På,dig låter det som att Norrland är ett U land behöver utvecklas

Monica sa...

Jag tänkte på det avancerade transplantationsområdet och att alla de norrländska länen hör till Sahlgrenska och det gör även Island. Vore Norrland mer utbyggt med en miljonstad och den typen av universitetssjukhus kunde mycket fördelas jämnare över landet. Vilka avstånd nu, resa ända till Göteborg med ambulansflyg och vård och anhöriga som ofta ska resa också.
Och du missuppfattar, jag skulle gärna se att vi blev 20 miljoner invånare här, finns ju plats och mitt arbete varit bland 10000 anställda och tusentals från hela världen, tack och lov att de finns. Men vi har plats för fler och jag tänker att alla kategorier skulle trivas i Östersund:-), svenskar också:-) men tycker att i söder behövs inte mer trängsel och utökning när vi bor i ett jätteland till ytan.

Och Norrland skulle bli mer attraktivt, gästforskare stå i kö och blivande läkare vilja göra sin praktik där. Som det är nu får de vänta på sin AT och gå in i tjänst outbildade medan de väntar, förekommer inte i andra länder. För övrigt tas AT bort och ska ersättas på annat sätt. Jag kan ta ett stort land som exempel, UK, där måste blivande läkare resa till det sjukhus de blir anvisade under motsvarande AT, sen kan de flytta hem igen om de vill och söka var de vill.
Här står de i kö till KS och blir försenade med utbildningen men som sagt har de upptäckt Södertälje men är ju inte så stort att det kan ta emot så många.

Och sen finns förstås andra yrkesområden som kan utvecklas. Vet att lärare i Norrland rekryterats från UK men lite tokigt när de inte är svensktalande. Men även inom skolans värld kan det bli mer attraktivt om allt byggs ut där. Här räcker det och blir över.

Babsan sa...

Monica jag blir matt av dina inlägg

Monica sa...

Du kommer att bli jättepigg när vi är 20 miljoner här:-), blir ett roligare och gladare land då, vi har så mycket att lära av varandra och visst vet du så gärna svenskar både reser och flyttar till stora länder, är väldigt nyttigt att se sig om.

Och fakta gör kanske en del matta men roligt att veta mer. Nu önskar jag en god natts sömn och att du är utvilad efter den:-)

Babsan sa...

Monica jag undrar om du är allvarlig eller om du bara är ironisk.