tisdag, januari 04, 2022

Inte vet jag ...

.. men jag tycker att det finns många dagar då inget händer. Denna dag är ett utmärkt exempel. Ofta finns det något i nyhetssändningarna att diskutera, kritisera, eller lovorda (jodå - det förekommer), men inte ens det hjälper upp situationen. Eller också har jag blivit mer kräsen. Jag ids inte kommentera alla dumheter som man får sig till livs via media. 

Fast det är klart - jag har ju varit till frisören, som vanligt, efter sex veckor sedan förra gången. Alltid nå't. Ätit lunch på stan har jag också gjort. Med goda vänner. Det kan väl också räknas som en händelse av någorlunda dignitet. 

Med frissan avhandlades bland annat folkbeteende. Jag berättade bland annat hur covidrestriktioner verkar gå många förbi. Särskilt när man flyger. Det är ju ett känt faktum att folks beteenden vid flygresor lämnar mycket i övrigt att önska. Alla ska på flyget först. Och samma alla ska kliva av på destinationen. Först. Gäller även om man sitter längst bak i planet. 

Igår var det mycket strålande exempel på det där beteendet. Personalen i gaten upprepade flera gånger att "nu kan ni som sitter på rad 25 till 30 stiga på". Samtliga 160 personer i väntsalen reste sig upp. Utom vi erfarna, förstås. 
 - Nu kan ni som sitter på rad 18 till 25 gå ombord.
I den gruppen fanns vi. Och vi fick mer eller mindre tränga oss fram i folkmassorna för att lyckas. 
 
Ombord manade besättningen till försiktighet. Jag lyssnade. Det gjorde långt ifrån alla.
 - Munskydd ska bäras under hela resan. Det ska täcka mun och näsa. 
Två rader framför vår satt en dam med munskyddet på sin höjd täckande delar av munnen. Hela resan. På raden bakom henne satt en pojke på sisådär 13-14 år med munskyddet nedanför hakan under stor del av resan. Hans pappa satt bredvid. Honom kunde jag inte se. Men han kunde väl ha sagt till. Nej - jag tror inte ens de lyssnade på vad som sas i högtalarna. De var helt upptagna av att spela spel på mobilen. Undrar om de ens hade kopplat i "flygplansläge".
 
Sedan hade vi ju de vanliga och klassiska "hela-bohaget-som-handbagage-packet". Jag förstår inte flygbolagens flathet i det sammanhanget.
 
Sådär'ja! Det fanns ju en del att reflektera över. 
Det är bra att gå till frissan. 

Förresten - känner du dig träffad?
Bra! Då har du en uppgift att ta tag i.

*****

10 kommentarer:

Elisabet. sa...

Nej, jag känner mig absolut inte träffad ,-)
Vi tillhör dom som aldrig har bråttom att gå ombord, om det nu inte är vissa stolsrader och inte har jag bråttom ut heller, om inte samma sak gäller där.
Men jag håller med dig, även om det var ett bra tag sedan jag var uppe i luften.
Jag flyger upp på måndagmorgon och tänker ha munskydd.
Ska bli intressant att se hur det är på det planet.
Hem blir det tåg till Gbg. Man kan ju hoppas att det inte är fullbokat.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Då får du i uppgift att komma med rapport. 😉

Elisabet. sa...

Bert: aj, aj kapten! Och apropå dom händelselösa dagarna: så känner jag det ofta. Läste om en kinsesisk kvinna som arbetade vid 103 års ålder och jag har tänkt på mamma som arbetade (på egen sold visserligen) tills hon var åttio ..., inte är det ju underligt att man ibland (jag) känner att tillvaron blir lite ... meningslös, hur underbart det än är att vara fri från scheman och annat.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Man är väl bara för dålig på att koppla av, kanske.

Turtlan sa...

Jag brukar sitta lugnt kvar tills de flesta gått ur planet. Bagaget kommer ju inget snabbare för det. Folk är som oftast oerhört dåliga på att lyssna. Jaget ska först.

Min kompis B med dotter E är på en kanarieö just nu. Hon rapporterade att hon kunde skriva en avhandling ang användning av munskydd på ett flygplan. Hade gott om material till avhandlingen bara på ditresan.

Vinkevink från söderöver

Bert Bodin sa...

@ Turtlan

Mycket igenkänning i det du berättar. Folk lyssnar inte. Jaget går först i alla lägen.

Ser fram emot B:s avhandling.

Vinkning från snöiga Luleå.

Monet sa...

Nej jag känner mig verkligen inte träffad. Beter mig aldrig på det sättet inför på- eller avstigning på flygplan. Däremot förundras jag över hur man ens kan tänka sig att frivilligt (om man inte har något extremt viktigt för sig) kan tänka sig att både flyga, åka tåg och faktiskt bege sig till ett av Sveriges mest smittutsatta ställen (läs Stockholm) just nu? Särskilt som folk, som du beskriver det, inte ens när det anbefalls munskydd använder det.

Det hjälps ju liksom inte med tre vaccinationer och/eller genomgången infektion. Smittas gör man ändå och smittar vidare gör man också. Känner ni er aldrig oroliga?

Bert Bodin sa...

@ Monet

Vi tar det verkligen försiktigt. Har umgåtts privat med tre personer, inte besökt en enda officiell inrättning förutom flygplatsen, som inte innebar någon direkt trängsel förutom en situation jag beskriver vid ombordstigningen.

Monet sa...

Jag vet att ni tänker er för. Ändå är det stor skillnad i ’tänk” för oss. Vi har ju hela tiden levt som man gör i alla andra länder, framfört allt när det gäller munskydd. Och att avhålla sig från kontakter med andra om det inte är absolut nödvändigt. I somras och utomhus var det ju en lättnad att kunna återgå till nästan normalt socialt liv men som det nu är är det ju bara att gå in i extrem försiktighet igen.

Vi har sen omikron-tsunamin tog fart nu efter jul bokat bort ett biobesök, middag hemma med vänner, lunch på stan med dito, konstutställning med vernissage, tandläkarbesök och avbeställt drejningskurs om 14 dagar då lokalen är liten och ovädrad och man sitter trångt med andra i flera timmar.

Vi använder dessutom alltid den tätare och därmed säkrare FFP2- masken vid varje nödvändigt butiksbesök. Vi har goda vänner som är bosatta i Frankrike som har varit hemma i Sverige/Stockholm över jul. De måste flyga tillbaka om några dagar och är livrädda för att smittas då det kan bli stora svårigheter för dem vid hemkomsten trots vaccinpass. Vi har inte kunnat träffas - vi tänker likadant, dvs med en helt annan medvetenhet kring hur smittspridningen faktiskt går till än man gör här i Sverige. Du skriver ju själv just det apropå beteendet runt din flygresa.

Vårt sjukhus är i högsta förstärkningsläget liksom de övriga stockholmssjukhusen nu efter helgerna. Blev min högriskman akut sjuk nu vore det katastrof. Akuten och överfulla vårdavdelningar domineras av covidpatienter, en stor del av dem också vaccinerade! Vi måste helt enkelt agera på ett annat sätt än de flesta gör! Ta fortsatt väl hand om er!

Bert Bodin sa...

@ Monet

Tack. Och förhoppningsvis ett bättre år önskar vi er.