söndag, januari 16, 2022

Stämning

Jag vet inte om jag överdriver. Kanske deppar jag över den vinter som nu verkar ge vika (förhoppningsvis tillfälligt) och lämna öppet för närmare 5 grå och blöta plusgrader, såhär i januari. Jag hatar det. 

Pandemin blir man ju heller inte särskilt glad av. Undrar vad det är för läge nästa år den här tiden. I januari i fjol tänkte jag nog att årets version skulle vara lite muntrare.

Och när jag börjar reflektera över världsläget med Ryssland som ständig bandit på flera sätt, och att Trump börjar vakna på andra sidan Atlanten, så muntrar det ju inte upp precis.

Lägg därtill att jag får se bilder av trupper på gatorna med stridsvagnar i Visby, och främmande drönare av större modell (inte vanliga hobby-/privatflygare) över några av våra kärnkraftverk. Cyberattacker lite här och där. Härom veckan stängdes Kalix kommun på grund av en sådan. Oklart varifrån den kom. Däremot vet man att attacken mot Coop förra året leddes av ryska hackergrupper.

Kan vi inte hitta något roligare att tänka på?


*****

18 kommentarer:

Monica sa...

Och regnet öser ned så det ska synka med gråtiden. Rätt ovisst allt så jag friskade upp minnet med Kubakrisen och den skrämde fröken i skolan oss med ordentligt. Tänker på barnen idag, flera år går av osäkerhet.
Men vi får tänka att den hade blivit jordens undergång med tredje världskrig och kärnvapenkrig så tur att Kennedy vände och de hemska kärnvapenfartygen vände också och det upprättades en dialog.

Sen läste jag om Göran Persson och efter det unnar jag honom herrgården i Stjärnhov, fina trakter det, även GW är i närheten. Men Göran tog i ordentligt till den då styrande presidenten i världsriket om gasledningar, nej och åter nej. Så avgång 2005 och en ny utrikesmimister med pengaintressen lite här och där så det blev ja ja. Inte klokt! Och Tyskland vill nog inte ha något stopp i gasen så Sverige offras nog. Kära fina rosornas ö, både arbetat och semestrat ofta där. Inte roligt att se detta nu. Obehagligt och nu nya militära drönare över vår huvudstad och Kiruna gruvor avstängda för inga system fungerar. Nej usch och fy. Vore bra att jobba igen som en galning så man inte hinner tänka så mycket men tveksam p g a all smitta. Ideellt kunde man göra insatser också, Räknestugan efterfrågar mattegenier men lika där, tveksamt med okända i mängd och man sitter ju nära också.
Men kom på om dagens lunch när du skrev tidigare, tror inte jag får någon krona ens men de förra räcker, här kostar luncherna 105 kr och ser att vi har fem ställen på promenadavstånd så det får bli det bästa, ett har otroligt fräscht och genomtänkt med mycket god mat så jag litar på dem ur hygiensynpunkt. Och kaka till kaffet. Salladen blir förrätt.
Ha det bra.

Gunnel sa...

Och inget av det där du räknar upp kan vi göra något åt. Vi får försöka hitta något positivt i vår egen tillvaro. Jag försöker komma på någonting, men det är blankt just nu.

Bert Bodin sa...

@ Monica

Tack för många reflektioner.
Visst minns man Kubakrisen. Vi fantiserade om att spänna upp snubbeltråd runt skolgården ifall ryssen skulle komma.

Bert Bodin sa...

@ Gunnel

Det där att vi inte kan göra något åt situationen är ju det som är mest frustrerande.

Det är lika blankt hos mig vad gäller positiva saker. Nåja - har varit på bostadsrättsföreningens vinprovning ikväll. Förutom goda viner pratade vi mycket om .... ryssland!

Anta Snaque sa...

Nu måste jag faktiskt protestera! Visst, det är mycket som är negativt just nu men så länge man har hälsan, nära och kära omkring sig, mat för dagen, en varm bostad och kläder på kroppen har man egentligen ingenting att klaga på eller vara deppig över. Vi är alldeles för bortskämda.

Bert Bodin sa...

@ Anta Snaque

Bra att du tar oss i kragen! 😊

Thalassa sa...

Ibland undrar jag om jag ska fortsätta blogga - kan ju ”köpa in mig” i din och kopiera inläggen 😂. Fast det skulle nog bli för dyrt för mig. Det här inlägget beskriver i alla fall mina tankar på pricken! Och - jag anser att det finns all anledning att känna oro och deppighet över läget på vår jord - trots att detta inte hjälper. Eller kanske just därför - p g a nämnda maktlöshet!

Bert Bodin sa...

@ Thalassa

Ja, jag är ju rätt dyyyr, förstås. Men kom med ett bud, så får vi se. :-)

Monet sa...

När jag var liten hörde jag om andra världskriget (och det första) eftersom både min farfar och pappa var stridspiloter och framförallt min pappa ingick i den svenska beredskapen. Sen kom Koreakriget som var oerhört skrämmande för oss barn och nära att kasta oss in i krig igen. Vi hade evakueringsövningar i vår skola och fick kasta oss in under bänkar och annat. Kubakrisen förstås som Monica beskriver men också sexdagarskriget i Israel (jag arbetade då som ung på försvarstaben i Stockholm och hade full insyn i hur nära vi var då). Ett antal skärpta andra lägen, inklusive hela Vietnamkriget som dominerade min ungdom har funnits hela tiden.

Jag håller därför med Anta Snaque. Vi behöver skärpa till oss och komma ur pandemins gråa kollektiva depressionsfilt som förstärker eländet omkring oss. Utan att bli naiva och tro att ingenting mer kan hända - för det kommer det att göra. Personligen tycker jag förstås också att det är OK att känna både oro, pessimism och tänka negativt inför vad framtiden nu har att ge, vi som alla vill att allt bara ska te sig ljust och att livet ska kunna återgå till det vanliga snart.

Det vi kan göra rent bokstavligen här och nu - enligt min personliga uppfattning - är att på ett personligt plan bidra till att det närmaste hotet, covidsmittan avvärjs. Man kan personligen avstå från att träffa folk, äta luncher, sitta på möten ihop, flyga, stå i matvaru- och systembolagsköer. Man kan välja att handla på nätet och heja på och prata med folk på avstånd utomhus och verkligen se till i praktiken att inte belasta sjukvården och smitta ner sina medmänniskor. Och man kan välja att alltid använda fungerande munskydd för att förstärka smittskyddseffekten. Detta är ett tydligen exempel på vad man just nu kan göra i sin vardag för att dra sitt strå till stacken.

Att hejda eventuella ryska invasioner eller stå upp för världsfreden just nu ligger inte i vår makt. Men vi kan ju sopsortera i lagom mängd och som sagt - sätta på oss ett munskydd - det är inte svårt!

Anta Snaque sa...

@ Monet
Tack för dina ord! Jag kan bara nicka och ropa "Hear, hear!!!" Naturligtvis är det oroande med allt som händer och som vi står helt maktlösa inför men att tycka att allt är grått, trist och tråkigt varje dag som man inte får umgås fritt med folk och/eller resa kors och tvärs över världen är bara lyxgnäll. I alla kriser som uppkommer har vi ju det bästa utgångsläget. Gnälla kan vi börja göra när all vår trygghet, bekvämlighet och frihet är borta. Sätt saker i rätt perspektiv.

Monica sa...

Och drönarna fortsätter, nu i Luleå och kartlägger flygplats m m. "Svartklädda" och stora schabrak som står emot storm och hårda vindar. Och är på fler ställen denna måndagkväll. Och visst, det går väl lätt att hyra boende i detta land och arbeta med vad som helst. Svenska folket hyr ut gladeligen och har de inget extrarum i de stora husen de hyr ut så har de ju Attefall, 13000 i månaden bara för den mindre typen på 25 kvm. Det är fantastiskt allt och inte lätt för polisen som nu ska fundera på de stora "fåglarna", de får ansvaret först till allt annat på marken.

Monica sa...

En hög avhoppare i det stora östlandet och fler kunniga på området även här har sagt, ett dygn. Sen är det avklarat. Och slut. Men visst ska vi glädja oss nu när vi har det så bra och bara lite tråkigt:-). Och hoppas det finns något mänskligt förnuft ännu.

Bert Bodin sa...

@ Monica

Var hittar du uppgiften om "nu ikväll" vad gäller drönare.
Jag kan även tänka mig att det finns de som "på skoj" skickar upp drönare bara för att det väcker uppmärksamhet.

Monica sa...

Det finns rapporterat hos en rad tidningar och polisen uttalat sig. Kanske SVT är lite efter.

Monica sa...

Det är inte på skoj, de är av annan typ och stora och "diagnosticeras" som militärtyp. Både folk och fä uppmärksammat och polisen ut på uppdrag och såg. Igen vid Forsmark ikväll, på olika ställen i huvudstaden och Luleå och tror det var Kiruna också.

Monica sa...

Luleå och Kiruna skyddsobjekt flögs över lite tidigare står det nu medan övriga som Forsmark med flera rent märkliga platser flygs över med vingdrönare, inga leksaker således. Nu idag och ikväll. T o m Järna flyger de över, kanske kartlägger mjölkvarnarna där som ger så goda limpor. De undrar väl vad det är. Polis och försvarsmakt uppmärksamma och folk med, finns på film. Sen kanske man inte vill säga så mycket mer ur säkerhetssynpunkt. Vi får mysa i vår trygghet istället ...

Monica sa...

Tur jag skulle skriva här så vi inte sov:-), vid tolvslaget stort fyrverkeri men man kanske inte ska förundras över något längre. Godnatt och sov så gott

Bert Bodin sa...

@ Monica

Jo - jag läste fler rapporter senare.