måndag, januari 10, 2022

Premiär


De populära isvägarna
här i stan fick sitt första besök av oss idag. Tidigare på säsongen än vanligt. Mer bredplogade än någonsin. Som ståtliga boulevarder. Jag blir imponerad över kommunens satsningar. Kanske har pandemin spelat in. Här finns verkligen möjlighet att hålla avstånd. 

Dagen är relativt kall. Kring 20-strecket. Det känns riktigt behagligt jämfört med de dagar som helgen bjudit  som varit nära 10 grader kallare.

6 kilometer is lade vi bakom oss, innan vi kom hem till lunchen och kungörelsen om den nya normaliteten vi alla får foga oss till. Lyssnar till rapporter om smittspridningen som pekar rakt åt pipan.

Jag föreslår att alla som inte har ett covidpass av bara dumhet, debiteras dubbel regionskatt i år. Att läggas till en pott för vårdpersonalens löneförhöjning. 


***** 

10 kommentarer:

Monica sa...

Uppgifter från FHM och år 2019, år 2020 och 2021 befaras bli än värre. 101 miljarder kostade alkoholen Sverige 2019. 31 miljarder kostar tobaksrökning varje år i medicinska skador. Det motsvarar hela primärvårdens kostnad för alla anställda allmänläkare och sjuksköterskor. Så oj vad vården kunde normaliseras om inte allt missbruk fanns. Kunde kanske införas pass innan levertransplantation som kan drabba många men att just många också deklarerar att de absolut inte använder alkohol. Som det är nu är det fritt fram för alla och den kostar 3 miljoner per individ. Så dubbel regionskatt blir lite magert.

Sen har vi allt annat som förekommer där det också kunde införas pass. Hur mycket den enskilde skadar. Och ska skatta för.

Såg att ca hälften av alla skatteintäkter som kommer in per år, drygt 2000 miljarder, varav 1000 miljarder till staten nu i stort försvunnit till allt runt om viruset, alla ersättningar till företag m m är 400 miljarder. Resten till all provtagning i parti och minut och bristande ansvar och samordning. Nu kanske inte ni kunde rå för strömavbrottet med många doser förstörda i Luleå. Men många bäckar små ...

Folk och det är oftast äldre säger att jag är trippel numera, struntar i allt, munskydd t ex och får gärna omikron. De är både smittade och smittbärare och många av dem har kastat sig över barnbarnen med pussar, barn under 12 saknar vaccinering, blir smittade och fyller de trånga och dåligt ventilerade skollokatena nu. Men förstås har ju pensionären vaccinpass ...

T o m Agnes som jag är skeptisk mot sagt kloka saker med insikt. Men bara bla bla bla i övrigt från helt okunniga politiker inom det medicinska området. Ja vi får se. Lite hopp att det tonar ut med omikron men där sa Agnes bestämt: Nej!

Gunnel sa...

6 kilometer i dagens kyla är faktiskt imponerande. Jag har sett folk på isvägen även när det var -26. Norrbottningar är ett tåligt släkte.

Bert Bodin sa...

@ Monica

Tack för din djuplodande redogörelse. Men jag tänkte min idé lite mer som en symbolisk åtgärd.

Bert Bodin sa...

@ Gunnel

Det var i stort sett totalt vindstilla, och därmed rätt skönt.

Monica sa...

Känner för att djuploda lite mer:-), vi har ca 500 IVA-platser i Sverige vilket är det lägsta antalet i hela EU. Och bara 1/6 av antalet som vissa EU-länder har. Men covid tar upp nu när det är som värst endast 1/5 av IVA-platserna.

Läser man media kan man tro det är samtliga platser och kanske våra presskonferensmänniskor tror det också. De har ju fullt upp med städerskor och räkningar så det är ju svårt att hinna med allt ...

Som det så påpassligt stått i våra Stockholmstidningar denna vecka: "Den lokala journalistiken är en omistlig del av demokratin". Pressfriheten försämras i hela världen och även i Sverige. Medierna ägs av få aktörer som får en stark ställning.

Önskar dig fortsatta fina dagar i ert vinterland.

Bert Bodin sa...

@ Monica

Du verkar väldigt insatt. Jobbar du i cbranschen"?

Tack. Ta hand om ditt vinterland också. 😉

Elisabet. sa...

Att ta promenader på plogade isvägar var nånting man gjorde hemma i Malå också, men så schangdobelt som hos er i Luleå, nja, det var det inte. Men skönt ändå. I bussen från Arlanda på väg till Centralen, passerade vi dom fantastiska mästerverken till hyreshus/bostadsrätter du visade på bild. Nej, vackra var dom inte, men det finns väl inget annat alternativ än att bygga på höjden?

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Att bygga högt kan väl vara OK. Vi har ett utmärkt område här i stan med 15-våningshus uppe på ett berg. Utsikt långt ut över skärgården och hela stan.

Men kvarteren i Hagastan ... där står husen så tätt tätt tätt att man har full insyn till grannarna.

Monica sa...

Skrev ett väldigt bra svar tycker jag själv😁men det gick upp i tomma intet. Jag gick inte in på på webb-version, då blir det som det blir från mobilen. Och nu får alla lägga pannan i djupa veck, för vad kunde det ha stått😅

Bert Bodin sa...

@ Monica

Guuu så spännande. 😆