tisdag, november 29, 2022

Lugnt och skönt ...

.. på gymet idag. Har folk börjat ta jullov, kanske.

Inte mig emot. Ibland när jag kommer hit är varenda löpmaskin upptagen. Oftast är det då våra framgångsika hockeydamer som ockuperat. Så det må väl vara hänt.

Men nu var vi till en början bar tre personer inom synhåll. 

*****

5 kommentarer:

Monet sa...

Om du, enligt tidigare inlägg, fortfarande funderar på att se Hallströms film om Hilma af Klint ändrar jag min rekommendation till dig om att låta filmen ev vara en inkörsport till ett möjligt intresse för denna unika konstnär. Med tanke på att det verkar vara någon slags fokus på,nästan avarter, av hennes - och hennes samtids - andliga intressen som uppfattas som flummiga behöver man skaffa sig en bredare bild av både människan, konstnären, samtiden och den enorma internationella ryktbarhet hon nu åtnjuter. Det är Sveriges nu mest kända konstnär utomlands och de stora museerna slåss om utställningsmöjligheterna - alla har kanske kunskap om hennes storhet och vad hennes konstnärsskap har inneburit?

Bäst och mest neutral information får man på stiftelsen Hilma af Klints stiftelses hemsida, hilmaafklint.se, men också Wikipedia och Moderna Museet har bra och relevant information. Som nog är bra att ha med sig när man ser filmen - som ju just är en spelfilm och inte en dokumentär. Jag kan intyga att har man själv stått inför de här oerhört stora och och magiskt mystiska målningarna förblir man inte oberörd. Förklara bara hur DNA-spiralen har kunnat avbildats decennier innan den ens var känd i medicinska sammanhang!

De som också i något annat sammanhang,( kanske inte här, men här läser ju ”alla från Norrland”)hade negativa synpunkter på Malou von Sivers, både som person och i sin yrkesroll tipsar jag om hennes program ”Malou möter”. Intervjun idag (går att se på Tv4Play) med den folkkäre Leif GW Person talar sin tydliga motsatta roll. Tycker jag, men jag har ju alltid uppskattat henne.

Bert Bodin sa...

@Monet

Tack för den rapporten! Jag läste något liknande om filmen någon annanstans (DN, kanske), vilket inte inspirerade mig att gå vidare. Men ... man vet aldrig. 😉

Monet sa...

”har INTE kunskap om hennes storhet” ska det förstås stå. Sen är alla inte intresserade eller roade av konst/konsthistoria ”på djupet” eller tycker inte det är intressant att veta mera om konstnärers liv och bakgrund utan känner att det räcker med att betrakta deras bilder utifrån sitt eget personliga perspektiv. Eller bryr sig inte om en bildvärld som för andra är ett livselixir. Så är det ju med allt - vi upplever ofta ”verkligheten” på helt olika sätt.

Eftersom jag är Konstfacksutbildad, utöver det har läst konsthistoria i omgångar, har familjen full av konstnärer och själv också arbetat som både konstnär och bildterapeut har jag naturligtvis ett annat perspektiv än andra som inte har samma erfarenhet. För mig är af Klint en pionjär, den abstrakta konstens föregångare och med en oerhört intressant bakgrund och utveckling. Bland mina konstnärsvänner är hon förståd sedan länge välkänd, utställningarna välbesökta, till och med på MoMa i NY och nu är Hallströmfilmen ”en snackis” och något man förväntas ha sett.

Sen kan man förstås leva utan Lasse Hallströms tolkning, den är ju hans och kanske har tonvikt på saker jag inte kan uttala mig om eftersom jag inte kunnat se filmen. Har inte ViaPlay i mitt utbud. Men om du ser filmen är det förstås intressant att höra vad du tyckte!

Bert Bodin sa...

@ Monet

Jag rapporterar om jag ser filmen.

Som det verkar skildrar filmen mer om hennes eget varande istället för konsten. Huruvida de två sakerna hänger ihop kan ju diskuteras också.

Vi får se, som sagt.

Monica sa...

Hittade lång artikel om Hilma som blev aktuell igen då Moderna hade utställning år 2013 och lite liknande upplägg som idag med extra "möten" om andar som var dyra men om just dem står inget i denna artikel. Verkar jobbigt ändå att ärva hennes jättesamling och så på det tvister och bråk med antroposoferna och inget museum vill ha jättesamlingen, för ohanterlig.
Ursäkta Bert för tror inte detta är ditt största intresse men nu med all debatt kanske blir☺️, undrar om Lasse tar upp något av detta som står i denna artikel eller om det är mer fokus på kärleksscenerna, som han måste lämna över till en särskild kärleksregissör enligt eget uttalande.

http://www.svd.se/kultur/hilma-af-klint-i-limbo_7931848.svd