måndag, november 28, 2022

Slänger en blick ...

.. ut genom vardagsrumsfönstret innan jag börjar med frukostförberedelserna.

Någon som sett filmen som affischeras?

*****

13 kommentarer:

Babsan sa...

Ska se i veckan .Den finns på Viaplay

Monet sa...

Nej, men jag har läst mycket om den och också sett flera intervjuer med Lasse Hallström, Lena Ohlin och deras dotter. Jag har följt Hilma af Klint ända sedan 90-talet då hon blev ”återupptäckt” och sett hennes första magnifika utställning då på Liljewahlchs. Jag har alla böcker som skrivits om henne och har fascinerats av hennes konst och andliga engagemang. (Som inte var något hokus-pokus på hennes tid utan både vanligt och etablerat).

Hon är i sanning en pionjär och den första inom abstrakt konst, före Kandinsky och andra. Är man konstintresserad och vill veta mera om den här tiden, inklusive antroposofien och Rudolf Steiner och villkoren för kvinnliga konstnärer dessutom är filmen säkert intressant. Den har fått lite blandad kritik men överlag positiv - det är ju proffs bakom den och Hallström är påläst. Den gick i förra veckan i vår stad men vi har just nu stark omikronspridning här och med högriskpatient i huset är biobesök uteslutna tyvärr. Får vänta tills den går att streama.

Jag tror inte du får tråkigt om du ser den och vet du inte så mycket om Hilma kan det kanske vara en intressant inkörsport?

Babsan sa...

Monet om du har Viaplay så kan du streama den dör

Bert Bodin sa...

@ Babsan

Viaplay är inget vi abonnerar på.

Bert Bodin sa...

@ Monet

Den går här på Royal (Folkets bio), så vem vet. Det kanske blir nästa veckas film. Nu på onsdag är det Boy from heaven som gäller. Trots titeln en svensk film som fått pris.

Babsan sa...

Viaplay ingår i vårt TV utbud

Elisabet. sa...

Jag har inte sett den och det känns inte heller som en film som jag till varje pris måste se, känns lite väl mycket "flum" för min del. Men att streama den kan man ju göra om andan faller på.., tack för tipset Babsan!

Monica sa...

Var hos tandläkaren när jag såg det var cafébio med den filmen men fick ingen lust att rusa dit efter det besöket.
Läst på mycket och visst säkert ett intressant liv och intressant person till en del men det finns många sådana. Och lite väl mycket flum för min del men sånt är mycket populärt mer och mer i detta sekulariserade land. Och blandas in i många sammanhang idag, även på ett universitetssjukhus kan en hiskeligt dyr konsult komma och vi ska sitta med en tråd på pinne och se att den börjar röra sig ... Jag skämtade lite men si det var dödens allvar.

Steiner och antroposofin talar sitt eget språk och det finns hur mycket som helst berättat från detta.
Men du kanske kan få någon idé till ditt konstnärliga liv😄annars räcker det att se utställningen men du har långt dit om du inte gör ett julbesök.

Monet sa...

Går den nära dig är mitt tips ändå att se den. Hur man kan karaktärisera en film som ”flum” utan att veta något om varken historien bakom, tidsepoken eller själva filmen är en gåta för mig. Du skrev något om fördomar - det gäller ju det mesta som vi har förutfattade meningar om så det vore intressant att höra vad du tycker. Tack andra för streamingtips!

Elisabet. sa...

För ett tag sedan var ju denne Lasse H i vart och vartannat morgonprogram och andra program också och berättade om filmen och hur han kommit att påverkas av konstnärens andlighet. Jag måste säga att jag tyckte att det lät oerhört flummigt, men ska titta på filmen och ge den en chans.

Anonym sa...

😉

Babsan sa...

Jag ser inte ofta morgonTV har fullt sjå med tidningar då.Men tittar ibland och förundras då över hårdlanseringen av de pesoner som kommer med ny bok,film,teater etc.Lite gratisreklam enl mig.Ser inte många talkshows heller men ser ju även där att de är i princip stämdigt samma återkomande personer.

Monica sa...

17 recensioner finns med betygskalan 1-5 och lika många ger 2 som 3, och bara ett par 4. Det varierar och kanske man ska se den. Är ju inte alltid man tycker som recensenterna.

Intresserade kan också boka in guidad tur på Moderna och se "De tio största", de gjordes under mycket andepåverkan och som ett bonus ingår meditation, seanser och spiritism, eventuellt kontakter inom teosofin Hilma tillhörde och kontakter inte bara med döda utan knott som mygg. Teosofin blev mycket spridd i slutet av 1800-talet av Madame Blavatsky från det numera omtalade storriket och sen spritt över världen, om hon trodde på det själv är omtvistat, Rudolf Steiner var generalsekreterare i det men ville ha något eget framgångsrikt och grundade antroposoferna istället. Madame har skrivit erkända böcker med lite mer bredd men i seanserna krossade hon t ex en tallrik i småbitar, hon "föll" av anden till golvet tills en betjänt i smyg bakifrån skåpet fick ut skärvorna och ställde en hel likadan tallrik där, hon "vaknade" och samlingen av människor andades hänförda, sen om man kallar det flum bestämmer var och en, jag vet vad jag kallar det😄men Lasse har gjort hyfsat bra filmer så vi får se, men hans hänförelse nu kanske är lite reklamuttryck ändå ...
Jo, glömde säga, de seanserna är slutsålda men de kanske sätter in extra.