måndag, november 28, 2022

Sitter och ...

.. löser DN:s söndagskryss. Det svåraste! Och redan från början (Jag brukar börja nere i högra hörnet.) blir jag förbryllad. "Styrs från Luleå". Tankarna snurrar runt. Tänker på Bergsstaten, LKAB, Max Hamburgare, Bastard Burgers m.m.

Men så kom jag på det. "BD" blir det nog. Norrbottens län, alltså. De där länsbeteckningarna tycker jag börjar bli lite gamla. Åtminstone i mitt huvud.

Annat var det förr. Då stod man som 10-åring vid någon vägkant och noterade registreringsnummer på de bilar som körde förbi. I kvarteret hade vi lite "tävling" om hur exotiska bilar vi fått syn på. Skyltarna visade ju länskod. Att ha sett en bil från P, var till exempel högstatus. Eller I. Sistnämnda var nog väldigt ovanligt. 

Men man lärde sig en del. Slog upp det i Focus och kollade kanske på kartan varifrån bilen härstammade. Så spännande. Och sedan visste man vad I , P, T, W och andra bokstäver betydde. 
 
En del sitter kvar.

*****

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

För att inte tala om AC. Såg man en bild med BD-skylten, då vinkade man. Det var ju grannar.

Babsan sa...

Det var spännande som barn när man åkte söderöver då ,precis som du skrev Elisabet då vinkade man åt BD bilar och AC bilar

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Så gjorde även vi till AC:arna.

Bert Bodin sa...

@ Babsan

Du gjorde helt rätt. :-)