söndag, november 20, 2022

Utmärkt

På dagens runda upptäckte vi ett nytt litet hus på Södra hamnplan, som väckte vår nyfikenhet. En stuga med sydfasad i glas, för bästa ljusinsläpp.

Det visade sig vara ett experiment; ett litet växthus. Här ska det bl.a. odlas tomater. Och där klimatet inte räcker till, så kommer fjärrvärmenätets returvärme att nyttjas.

Luleå kommun har landets lägsta avgifter för värme och varmvatten. Det konstateras i en undersöknkng som offentliggjordes i veckan. Det kommer sig av att vi nyttjar den spillvärme som de stora industrierna annars bara skulle släppa ut i luften. Den värmen räcker även till de uppvärmda  gågatorna i centrum. Snöröjning behövs så gott som aldrig.

Och nu växthusvärme alltså. Bra idé!

Tyvärr lite suddigt.

*****

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Innovativt! Och smart!

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Vi är kända för det.

;-)

Monica sa...

Bra det! Finns en värstinglista gällande Sveriges koldioxidutsläpp och den toppas av Luleå och Oxelösund med en förstaplats. Sen finns andra bovar hela 20 stycken men fler av dem numera i fallande skala. Och i allt detta är konsumtionsutsläppen nästan omärkbara. Sen har Sverige industrier i övriga världen också med stora utsläpp och det är så det ser ut i denna värld. Vad enskilda ska göra är inte så lätt. Vi styr inte över makthavarna. Bara under 2019 ökade SSAB sina utsläpp med nästan 600000 ton till 5 230000.

Bert Bodin sa...

@Monica

Stålindustrin i hela världen har dragits med dessa utsläpp. Och Sverige har en hel del att tacka för denna tillverkning. Tyvärr med den baksidan.
Nu går Sverige före och satsar på fossilfri ståltillverkning.