lördag, november 05, 2022

Inte bara surdeg

Jag surnade till ännu en gång, när jag hörde hur vår regering idag varit undfallande mot Turkiets Trumputin (Erdogan) och gått med på hans utpressningskrav. 

Vad sjutton har Erdogans (Trumputins) surdegar med kurdiska YPG och PYD att göra med vår NATO-anslutning? Han agerar ju rent barnsligt, enligt min mening. YPG har ju dessutom varit allierat med just NATO i kampen mot terrororganisationen IS.

Nä - uteslut Turkiet ur NATO, åtminstone ett tag. I sätt i alla fall landet i karantän, så att de inte kan vara med och besluta om anslutningsfrågor. 

Sedan kan vi väl enas om att inte åka till Turkiet på semester. Jag har besökt landet som hastigast vid två tillfällen. Efesus och Pergamon. Intressanta historiska platser. Men jag minns också att stämningen i passkontrollen vid dessa två besök var allt annat än välkomnande.

*****

13 kommentarer:

Elisabet. sa...

Och själv hade jag en på alla sätt och vis underbar semester i lilla Kaş i just Turkiet, men det var många år sedan, 2004, tror jag. Hoppas att nuvarande presidenten/regimen tackar för sig och att det blir ett vettigare styre, så kan jag mycket väl tänka mig att åka dit.
Sämsta bemötande i passkontroll hittills - utan konkurrens - upplevde jag i Belgrad 1986. Har aldrig upplevt dess like.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Var det risk för att du inte fick komma in i landet?

Elisabet. sa...

Bert Bodin: ja, det hade varit nånting det. Vi blev förvarnade på planet av någon affärsresenär från Sthlm som sa att det kunde ta tid i passkontrollen och att man ofta blev bemött som vore man en presumtiv brottsling och precis så kändes det ...,-).

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Serbien verkar ju vara lite småryskt.

Monet sa...

Jag förstår om du blir irriterad över Turkiets hållning som kan verka mörklig för oss - men inte för dem. Vi är nog många som inte har tillräcklig kunskap om de förhållanden som råder. Men att kräva att Turkiet ska uteslutas eller sättas i karantän går ju inte - är man med i NATO innebär att man är med i en allians som alltid är enig och alla har därmed vetorätt. Turkiet har dessutom varit med sedan 1952 och har ett av de största antalet väpnade styrkor i hela alliansen så det är ingen liten ”skitmedlem”.

Både Stoltenberg, Kristersson och Marin gör nog vad de kan i diskussionerna för att uppnå det som är det viktigaste målet: svenskt NATO-medlemsskap!

Bert Bodin sa...

@Monet

Jag känner gott till vad som gäller för medlemsskap i NATO.

Ta mitt "utbrott" som en önskedröm!

Men hur det än är, så tycker jag det vittnar om en ohederlighet när Erdogan utnyttjar vår ansökan om medlemsskap till att fixa till helt andra frågor. Det är rent barnsligt.

Och med tanke på att de två organisationer han ogillar har samarbetat med NATO i kampen mot IS utan att lägga in sitt veto .... ja, då ser man ju hur det är fatt.

Monica sa...

Och intressant eller vad man ska kalla det, då: ett rutinärende, ut bara, enligt Måååårgan och Magda, med ett litet leende t o m. Nu: Usch vilken regering vi fått med eftergifter, enligt Måååårgan.
Och hur har man kommit fram till dessa 73 personer. De tycks vara journalister, TV-folk, författare, välutbildade med framförd kritik. Och att det ska ha sådan stor betydelse för en diktatur, men är ju så de arbetar.
Nästan tveksam idag till denna involvering, tror knappt det är så säkert. Om det rysliga landet anfaller så har de väl hjälp av sitt kompisland, den diktaturen, de kommer väl inte och skyddar ... Men USA förstås, men kan nog ha fullt sjå på annat håll.
Läste att Kina hamnat i bakhasorna, Indien är mer intressant och investerare och handel flyttar sina samarbeten dit både högt och lågt. Hela världen är ett hav av oro. Och våld.

Monet sa...

Jag förstod väl att du känner till NATO-medlemsskap men tyckte ändå att din önskedröm kändes lite väl extrem. Varför Erdogan gör så här tror jag inte vi kan förstå - det var det jag menade med att vissa saker förblir outgrundliga för oss vanliga dödliga. Ibland kan ju viss opportunism och att låta ändamålet helga medlen trots allt ändå leda fram till ett övergripande önskat resultat. Det är vad jag önskar mig iallafall!

Monica sa...

Och se där! Genast krävs att Sverige tar hem sina terrorister från Syrien. Ja vi har redan många hundra här men ska bli fler. De är kvar och är svenska medborgare och varför ska vi försörja era terrorister säger kurderna.

Monica sa...

Nu något helt annat, inte surdeg, mer som spökeri😄, jag läser om krig och eländen, dagsaktuella, i ett flertal tidningar på nätet, då kommer plötsligt ett foto upp, känner igen dig, klickar och det är hallonbakelse med kaffe, ser väldigt gott ut, foton från Mariefredstrakten och Sörmland och allt 13 år gammalt. I nyhetsflödet! Tror vi är totalt övervakade och att allt sparas i "maskineriet".

Bert Bodin sa...

@ Monica

Skulle jag figurera i något medium med en hallongrotta i Mariefred?
Ja, varför inte.

Men i vilket medium? Nätet?

Monica sa...

Jaaa, precis😄, hallonbakelsen såg väldigt god ut. Allt var ifrån år 2009. Jag hade kollat lite om Nobelpristagare innan krigslarmen och möjligen gjordes nån koppling fast du inte skrivit om sådan men kanske om någon författare. Ja, på nätet. Tänkte, vad är detta? Var foto på Läggesta, tror det var ditt också.

Monica sa...

Kommer inte upp igen, de "hör"😄