onsdag, november 30, 2022

Sevärt

Att bli tvångsrekryterad till säkerhetstjänsten. Det är vad fiskarpojken Adam råkar ut för när han glad i hågen drar från sin by på den Egyptiska kusten och till Al-Azharuniversitetet i Kairo, där han fått ett stipendium. Det är ett prestigeuniversitet. Sunnimuslimskt. Även i verkligheten ett världskänt centrum för islamiska studier. 

Här händer det att högsta tuppen på lärosätet oväntat avlider. Jakten på en efterträdare startar. Intriger och falskspel från flera håll, och här blir det politik och religion i en hopplös blandning. Jag hade faktiskt svårt att hänga med i alla svängar.

Men det är en tät film. Thriller. Spännande trots gåtfullheten. Ibland vill man titta bort. Adam stiger i aktning, vilket kanske inte är så väldigt bra. Och, som sagt - jag hängde inte riktigt med i alla svängar.

Filmen är Sveriges Oscarbidrag. (Jo, det är ju en svensk film.) Vi får väl se hur det går med det.

*****

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Låter spännande. Minns den där franska spionserien med en äldre chef - alltid klädd i slips - den var så vanvettigt bra, men jag lyckades aldrig hålla ihop alla trådarna. Kanske blir det likadant med den här så hyllade filmen?

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Kul att läsa din recension, om du nu ser den.

Monica sa...

Den får höga betyg, bara fyror och femmor och anses som något vi alla berörs utav, inget vi och dom står det. Och läste senaste info om läget, vi har sådant som vi inte borde ha i stor omfattning, främst tre länders aktiviteter, Ry*sland, Iran och Kina. När det gäller de två sista har vi inom den medicinska världen verkligen haft och har mängder av kollegor, ja de från Kina gör sin doktorsavhandling och försvinner i regel sen. Och vi vet lite. Vet andra som tänkte mycket om detta, själv tänkte jag att arbetet måste fungera. Och det är ändå som en mur, många svenska medborgare och med familjer och barnen födda här är som tystnaden själv. Om sitt. Och de kommer också från så olika förhållanden och grupper som varit i konflikt men ska dela arbete här.

Monica sa...

Aktiviteter här i vårt land alltså som vi inte skulle ha.