fredag, november 11, 2022

Bland bestyren ...

.. som ska göras såhär på hösten är påfyllning av renfrysen. Och det gör man bäst när Sapmi Jokkmokk besöker stan. Höstslakten ger bästa utbudet. Nu blir det renfilé, innanlår, renskav, renfärs och kanske gurpi, vem vet?

Sen blir det raka vägen till stugan i skogen vid havet.


*****

7 kommentarer:

Gunnel sa...

Har googlat på gurpi, ser gott ut. Själv har jag vid några tillfällen bakat gáahkku, det är sött och gott men kanske felstavat.

Elisabet. sa...

Renkött är verkligen såååå gott! Min systers f.d. svärmor var av samesläkt och ibland när man kommer till Skåne, då får man skedpalt med kokt renkött till. Det finns nog inte mycket som är godare än detta. Lingonsylt till, förstås. Det är syrrans ex som håller dem med renköttet.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Bästa närproducerade, snudd på ekologiskt kött.

Bert Bodin sa...

@Gunnel

Vi fick tipset att använda gurpi som hamburgare.

Anonym sa...

Alltså,nu gick jag igång..Rökta ren hjärtan...MMMM...Var finns dom idag...På -70 talet fanns EPA,som sedan blev BoW i Luleå...Dääär köpte jag rökta renhjärtan för 9 kr!!! Det var billigt,redan då...Sen kom Tjernobyl,och ren köttet försvann,för hur länge,kommer inte ihåg...Sen kom Åhléns,som hade den godaste Rostbiffen och Potatis salladen...Men det blir en annan historia...

Elisabet. sa...

Ååå, nu gick även jag igång! Inte bara rökt renhjärta, älghjärta är också gott! Helt underbart till kaffe! Men godast av allt är ju torkat renkött. Jag har sådan tur så pv vet inte tillfullo att uppskatta denna delikatess .., praktiskt när det är så fruktansvärt dyrt!

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Torkat renkött ...mmmmmmm...
Bra att ha med sig på långvandringar, eller som chips hemma i soffan.
Gravat reninnanlår eller renfilé - där har du en annan delikatess.