tisdag, november 01, 2022

A B C

Vi börjar med C. Kol och koldioxid och kanske även koloxid. Det är en känd förstörare av vårt klimat. Värmekälla. Som ett täcke över jorden, som bara blir varmare och varmare. Det hotar hela livet för många av våra viktiga medresenärer på den här planeten. Redan har konstaterats ett mycket stort utdöende av såväl insekter som däggdjursarter. Inser vi det?

Så tar vi B. Bränsle, bensin, olja, diesel. Nödvändigt ont, i alla fall tillsvidare. Men det behöver begränsas, så långt möjligt. Själv kör jag en dieselbil. Skäms lite över det, men när den köptes för snart tretton år sedan, var den en miljövänlig sak. Vi fick till och med bilskattefritt i fem år. Det var en fördel som gjorde att fler lockades att köpa en sådan bil istället för bensinbil. Sedan kom etanolen. Tankar någon etanol nuförtiden?

Nu betraktas vi som värsta sortens miljöförstörare.

Vi kör inte så mycket eftersom vi bor i centrala stan. Det blir till stugan i skogen vid havet, och sammanlagt har vi under åren tillryggalagt knappa 10000 mil. På tolv år, alltså.

Slutligen A. Den senaste tiden har det börjat dyka upp en annan typ av fordon på våra vägar. Bränslesnåla är de förmodligen inte. Inte heller går de på el. Den senaste tiden har antalet ökat och fortsätter att öka. Jag talar om A-traktorer. Jag gillar inte dem särskilt mycket. De ställer till en del problem i trafiken, speciellt när de rör sig utanför tätbebyggda orter. På landsväg, alltså. De får köra högst 30 km i timmen. Vad händer då ute på E4:an, där det finns mitträcke. Hamnar man bakom en a-traktor är det ganska irriterande och det skapar köer där bara en fil finns. 

Idag har Transportstyrelsen presenterat en utredning om vilka regler som bör gälla för dessa fordon. Inte populära bland förarna. Krav på säkerhetsbälte, vinterdäck med mera. Inte heller förespråkas höjd hastighetsgräns.

Bra, tycker jag. Förbjud dem på landsväg. Det rapporteras om ökande antal trafikolyckor. 
I tätorter funkar de någotsånär. 

Men framförallt; hur har 15-16-åringar råd att dels köpa en a-traktor, dels förse dem med bränsle? Här finns familjer, folk som pendlar i glesbygd, som kanske inte kan bo kvar på sitt ställe för att kunna ta sig till arbetet utan att bli ruinerade. Själv får jag betala 1600 spänn för en full tank. Varifrån får ungdomarna dessa pengar? Veckopeng?

Jag bara undrar.

*****

5 kommentarer:

Anonym sa...

Och jag undrar hur många olyckor dessa orsakar? Det är två mil till Halmstad och ibland kan man se jättelånga köer med bilister som inte tar sig förbi, då det hela tiden kommer mötande från andra hållet. Till slut tappar någon tålamodet .., och det kan bli stressiga omkörningar. Och jag fattar inte heller ungdomarnas har råd. Det övergår mitt förstånd. / Elisabet

Anonym sa...

(HUR ungdomarna har råd, förstås ..). /Elisabet

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Exakt så. Trafikfarligt blir det.

Anonym sa...

Var är föräldrarna i det här med A traktorer?Såg i en artikel,en förälder som tyckte det var bra att 15 åringen tog med små syskonen till förskolan?!Utan bälten...Bl a...Bor själv så jag ser dom i på väg hem till byarna runtomkring, från skolan,i 130...Är jag inne i samhället går det 30...Är väl ändå föräldrar som hjälpt till med att skaffa bilen...Och måste vara medveten om att dom satt ett vapen i händerna på småungar som väger ton...

Bert Bodin sa...

@Anonym

Bra synpunkter!
Håller med dig helt.