torsdag, maj 04, 2023

Här blir det lunch på stan ...

.. och sedan bär det iväg till datortomografiundersökning av underredet. Jag misstänks ha njursten.

Jag är inte riktigt bekväm med en där trumman som man åker in i och får lyda en robotröst: Andas in, andas ut, andas in - håll andan - andas ut. Dessutom sprider sig kontrastvätskan i blodomloppet och man känner sig varm.

Gick igenom en liknande undersökning inför min ablation för dryga 1,½ år sedan.

Men det är bara att acceptera. Det gör ju inte ont.

*****

12 kommentarer:

Babsan sa...

Har du njursten har du säkert väldigt.Jag oprerades för detta jan 84 precis efter jag fött min första barn.Det var värre med njursten än att föda barn😅

Babsan sa...

Väldigt ont skulle det stå

Bert Bodin sa...

@Babsan

Det sas att 'njurgrus' kan ge de symptom jag har då och då.

Babsan sa...

Så är det .Har haft det också några gånger tack och lov inte lika smärtsamt.Hoppas du blir bra

Babsan sa...

Ett tips kissa i kaffefilter då ser du att gruset kommer ut

Mari sa...

Hoppas du får bra hjälp. Jag har haft njursten många ggr. Både stötvågsbehandlade och såna som jag kissat ut på egen hand med hjälp av extra mkt dryck.
Svår smärta... det blev även morfin flera gånger för att stå ut.

Elisabet. sa...

Samma sak här. Väldigt läskig känsla när kontrastvätskan sprutades in .., så "het" jag väl aldrig varit ,-). Jag brukade fråga mamma som ju var sjuksköterska, vilken smärta som hon trodde var den värsta. Njurstensanfall - eller ett riktigt gallstensdito - sa hon direkt.

Bert Bodin sa...

@Mari

@Elisabet

På måndag träffar jag urolog för vidare undersökning. Jag mår egentligen bra. Men har vid ett fåtal tillfällen råkat ut för blod i urinen. Kanske 3-4 gånger i vinter. Kan bero på njurgrus enligt en bedömare, i kombination med blodförtunnande, som gör effekten större. Noll smärta- Än så länge.

Mari sa...

Bra att de kollar upp. Läkarna tar alltid blod i urinen på mkt stort allvar. Jag hamnade i en akut utredning just på grund av detta. Men det visade sig vara just njursten som satt i njurbäckenet. En cystoskopi brukar nog vara standard för att kolla. Bra att du får kolla upp pronto.

Monet sa...

Man har väl ändå kontrollerat prostata? Förstorad sådan är också en av de vanligare orsakerna till blod i urinen. Har du tagit PSA-prov?

Bert Bodin sa...

@Monet

Träffar läkare på måndag.

Opererad för godartad prostataförstoring för 10 år sedan.

Monet sa...

Bra med snabba undersökningar i det i här läget. Antar att du menar att det gjorts sk hyvling eller TUR-P. Och att du kontrollerats årsvis sedan dess med undersökningar och PSA-värden? Håller tumme inför måndagen!