fredag, juli 26, 2019

Undrar ...

.. hur man kommer att sova inatt?


Trots "korsdrag" hela dagen, har inneklimatet inte hejdats.

*****

5 kommentarer:

Monet sa...

Du måste göra precis tvärtom! På morgonen: vädra igenom hela huset. Stäng sen dörrar och fönster och täck för där solen bränner som värst. Häng upp filt eller mörkt lakan eller liknande. Utan AC är det dessutom absolut nödvändigt med vanliga fläktar med bra kapacitet. En i det större rummet, en i sovrummet. De ska gå hela dagen. Vill du sänka temperaturen, ställ en skål med is framför fläkten. På natten kan du ha öppet med myggnät så mycket det går och gärna med korsdrag plus fläkt för att ytterligare få ner temperaturen i det uppvärmda huset. Många sover också ute på terrass eller balkong. Det finns också portabla AC som visserligen låter och måste tömmas manuellt men det viktiga är att hålla inomhustemperaturen nere. Tro mig, jag har levt tio år med dessa värmeböljor där de svenska är ingenting jämfört med veckovisa temperaturer på mellan 35-40 grader. Därnere är det fönsterluckor för och inomhus på dagen som gäller. Men aldrig öppet på dan så värmen släpps in. Nu bor vi i lägenhet och kan ha öppet på skuggsidan dagtid men vi har fläktar i varje rum plus på balkongen!

Bert Bodin sa...

@Monet

Tack för tipsen. Men på tisdag har naturen lovat ställa allt tillrätta.

Monet sa...

Det är några dagar dit dock. Tips generellt är att se till att ha fläktar hemma, minst tre stycken. Med det kommer man långt!! Det lär inte bli bättre i framtiden tyvärr!

Bert Bodin sa...

@Monet
Det finns fläkt som drar ner övervåningens luft till bottenvåningen. Huset ligger så, att eftermiddagssolen värmer det svarta, branta taket. Ger ectra tillskott till värme under vårvinterdagarna. Så man får ta det "onda med det goda.😉

Monet sa...

Alla hittar förstås sin egen lösning. Men nyss hemnkomna efter att ha fått lära oss hantera de otroligt ilskna franska värmeböljorna på lokalbornas vis kan man konstatera att man i Sverige inte har samma erfarenhet alls. Förstås - vi är inte vana sen generationer och bygger heller inte våra hus för att de ska motstå extremvärme. Men här köper folk portabla AC och kör dem för fullt samtidigt som man öppnar fönster och balkongdörrar och släpper in hetluften! Idag blir det extra jobbigt, åtminstone i Mälardalen. Redan 26 grader och 68 procents luftfuktighet!