torsdag, september 05, 2019

Det finns få saker ...

.. som kan reta mig så, som trafikvildar. Då menar jag nödvändigtvis inte bilister, som i alla fall till relativt stor del följer vedertagna trafikregler.

Nej - jag tänker på vildar på cykel, mopeder, vespor och nu mer och mer aktuella sparkcykelåkare. Snart vågar man inte vara gångtrafikant längre. Vet inte om Luleå är särskilt utsatt, men ibland börjar jag tro det.

Idag kom en vespa i full karriär på vänster sida av gatan på trottoaren utanför vårt hus! Hade jag i samma ögonblick stigit ut från vår port, hade jag legat på akuten nu. Från vår port kommer rätt ofta gamla människor med rullator.

Jag har själv ställt ut en fot i samma ögonblick som en cyklist kommit susande cirka en meter utanför väggen. Hade jag varit en hundradels sekund snabbare hade vi båda åkt i backen.

Samma gäller från vår garageutfart. Man har ingen sikt på den trottoar man måste köra över utanför garageporten förrän man försiktigt stuckit hela bilnosen och lite till utanför. Man håller andan varje gång man kör ut där. (Se exemplet med vespafallet ovan!)

Tack och lov har vi ännu inga hyrsparkcyklar här i stan. Jag har sett dem i Stockholm. Och trots att jag inte är där så ofta, har jag hunnit reagera över hur de far fram, totalt omedvetna om att det finns andra sorters trafikanter. Totalt utan respekt för trafikregler, rödljus med mera. Hörde häromdagen att sparkcyklarna har förbjudits i vissa europeiska storstäder. Bra!

Här i stan har jag sett enstaka och förmodligen egenägda varianter. Naturligtvis på gågatan, där skyltningen klart säger ifrån: Cykling ska ske på gåendes villkor. Led gärna cykeln.

Det skiter de flesta högaktningsfullt i.

Vad är det för fel i huvudet på dessa trafikanter?
Hur är det i din stad?

*****

2 kommentarer:

Turtlan sa...

Ännu inga hyrsparkcyklar. Töntigt påhitt och livsfarligt. Cyklister här är både bra o dåliga. Sämst är det där gående o cyklister ska samsas.
Här på vår lilla gata som inte har trottoarer har jag hjärtat i halsgropen ibland. Det är nämligen 50 här men en nit bort är det 30 för där är en skola. Bra det men sen det idiotiska att det ska gå över till 50 fattar jag inte för vägen leder till skolan. Det ska bli 30 här, kommunen har det i sin plan men tar sin tid. Händer rätt som det är att ungar vinglar ut i gatan här från husen eller cyklar mitt i gatan. Skulle vara högst 20km, högst. Bilar (dvs boende eller gäster här) är bra på att gasa på!!!!

Bert Bodin sa...

@Turtlan

Det jag mest retar mig på är frånvaron av trafikregelkunskap. Det är ju otvivelaktigt så att dessa fordonsförare betraktar sig som gångtrafikanter fast de sitter på en cykel, eller står på en sparkdito i 30 km/tim.