tisdag, september 10, 2019

Så är det igång

Nu gäller det att kavla upp ärmarna och förverkliga de punkter som Stefan Löfven berättade om i regeringsförklaringen idag.

Jag lyssnade lite förstrött, kanske. Men det var lite mycket jämn smet över talet. Det fanns inte mycket som överraskade. Å andra sidan kanske en beige målsättning är enklare att genomföra, så då kanske något blir gjort, trots allt. Det blir väl lätt så, när det ska samarbetas över "blockgränser".

Två saker som lät riktigt bra. 1) Ett cybersäkerhetscentrum ska inrättas. Något som saknats i Sverige, men som funnits i Finland ett tag. Det behövs samordning istället för att varje myndighet ska jobba enskilt med säkerhetsfrågor. Då kan rätt kompetens användas över hela linjen.

2) Sedan en överraskning: "Vi ska införa mobilförbud i skolorna". Jösses! Att han vågar. Vilket ramaskri det ska bli blanda ung-arna/-domarna. Men säkert också hos föräldrarna, som ju "måste kunna nå våra barn". Min mamma kontaktade aldrig mig under skoltiden på 12 år. Inte ringde hon heller när jag gick på universitetskurser. Men visst måste något göras åt ungas medievanor. Mobilen har fått alldeles för stort utrymme.

Statens medieråd presenterade idag en undersökning, som visar att endast 11% av ungdomar läser något utanför skoltid. Dagstidning, bok, nyhetssändning ... Nej - man sitter över mobilen och hänger med på sociala medier istället.

Det behövs lite upprensning och upprättning. Jag säger lycka till till regeringen. 

*****

2 kommentarer:

Annika B sa...

Helt rätt! Bort med mobilerna under hela skoldagen, och bort med datorer på dagis. Föräldrarna kan ringa rektor eller lärarrummet om det är något.

Bert Bodin sa...

@Annika B

Konstigt nog har jag inte hört eller sett några reaktioner på beskedet från statsministern. Vi får väl se hur det blir.