söndag, oktober 13, 2019

Tradition

Stänger vi ute mörkret, eller?
Så har vi fullgjort vår plikt. En tradition som följt mig sedan barnaåren och till nu, 70 år senare.

Jag har i och för sig aldrig ifrågasatt den förrän vid några tillfällen de senaste, säg tio åren.

Vi byter gardiner. Och det jag tycker är märkligt, ja rent paradoxalt är att när hösten kommer och ljuset sviker, så hänger vi upp mörka gardiner!

Borde vi inte göra tvärtom?

Hur gör du?

*****

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har nog egentligen alltid ljusa gardiner. Utom i sovrummet där jag byter till sk mörkläggningsgardiner i mars, eftersom vi har morgonsol åt det hållet. Jag vill släppa in det lilla ljus om finns på vintern! Jag kommenterade det där en gång hos en äldre kvinna som hängde upp bruna sammetsgardine på hösten. Hon såg ut som en aha- upplevelse och sa att det hade jag ju så rätt i. Sen tänkte hon på mig varje höst när hon hängde upp sina sammetsgardiner! Husen är väl i regel ganska välisolerade numer, så det behövs inte tjocka gardiner för dragets skull heller. ellem

Monet sa...

Jag har svaga minnen från barndomen att man då bytte gardiner. Mest att man satte upp julgardiner i något rum faktiskt. Men i övrigt tror jag den här traditionen är på helt eller nästan utdöende. Varför gör du det själv? Om man behöver tvätta gardinerna är det ju praktiskt eller har lust till annat byte för ljus eller omväxling är det väl en sak. Men ”bara för att”? Undrar vad det beror på?

Thalassa sa...

Jag måste erkänna att jag sällan - och oregelbundet - byter gardiner, förutom i köket där mammas hemvävda alltid kommer upp till advent. Är uppvuxen med storstädningar och gardinbyten, och de första åren m eget hushåll följde jag nog mönstret. B har dock sedan ”tidernas begynnelse” påtalat det korkade med ljusa, skira vårgardiner och mörka till höst/vinter.

Elisabet. sa...

Trivs jag med dem får dom sitta kvar. Så det gör dom. Har aldrig förstått det här med bytet höst och vår. Inte ens julgardiner hänger jag upp numera. Tycker att ellem har en poäng med mörka, respektive ljusa gardiner.

Bert Bodin sa...

@ellem
För vår del dras aldrig gardinerna för fönstren så det där med ljuset har ingen betydelse för oss. Det är nog bara en ryggmärgsreflex att vi gör det.

Bert Bodin sa...

@Monet
Det grundar sig nog i någon gammal tradttion. Se även svaret till ellem, ovan.

Kanske kan vi bryta beteendet någon gång. Vi får se. ☺

Bert Bodin sa...

@Thalassa
B och jag härstammar från samma kultursfär. Det är tydligt. 😉

Bert Bodin sa...

@Elisabet.
Västerbottningar är konstiga. Det är bara att konstatera. 😂

Gabrielle sa...

Hm...känner mig lite udda här. Dom enda gardiner vi har är rullgardinen i sovrummet och så solskyddsrullgardiner mot den sida av lägenheten där solen kan ligga på. Vanliga gardiner har vi inte överhuvudtaget. Så att byta eller inte byta kommer aldrig på tapeten... :-)

Bert Bodin sa...

@Gabrielle RW
Nä - ni kanske byter tapeter istället. ;-)

Skämt åsido; vi är heller inga gardinmänniskor egentligen. De flesta av våra fönster i stan är gardinfria med möjlighet att dra för om vi vill slippa insyn, vilket är väldigt sällan, eftersom vi inte har bostadshus på andra sidan gatan. I köket har vi rulljalusi liksom i bibilioteket. I vardagsrummet en utanpåliggande snygg persienn, och i sovrummet ett lätt insynsskydd.