fredag, december 06, 2019

Lyx

Tallkotten heter en krog här i stan. Det var mer eller mindre den, som introducerade AW-traditionen här i stan. Numera finns det arrangemanget i stort sett på varje kvartersetablissemang. After work - det begreppet finns inte ens i England. Det fick jag lära mig i veckans upplaga av Språket i P1. Där diskuterades flera "svenska uttryck" på engelska, som är påhitt. Intressant.

Men det var inte det jag skulle berätta. Tallkotten blev omåttligt populär och samlade "stans befolkning" till ett fredagsmys långt innan fredagsmys fanns. God buffé, gott öl eller vin, och god stämning. Det var här man träffades, för trettio år sedan. Och tänk - jag tycker det känns som nyligen.

Idag var det alltså 30-årsjubileum, och stället serverade då en lunchmeny, som var hämtad från den tiden. Vi hakade på och fick räkcocktail, biff Rydberg och kladdkaka. Nostalgi. Ett gott rödvin till huvudrätten. (Avstod vinpaket - det är ju bara mitt på dagen ännu.)

Personalen snodde mellan borden och hade mycket att stå i. Folk strömmade in och fick i möjligaste mån plats, såvida de inte, som vi, hade bokat. 

Dryga två timmar tog det, innan vi tackade för oss och vandrade hemåt genom folkmassorna på stan.

Hovmästare Jan hade mycket att stå i. Han berättade också att tallriksunderläggen var original från 1989, som de hittat i en gömma i källaren. De är designade av ställets första hovmästare, som förutom hovmästeriet ägnade sin tid åt konstnärlig verksamhet med rätt stor framgång och så har det tydligen fortsatt.
*****

Inga kommentarer: