lördag, december 19, 2020

Ändrade planer

Ibland är det bara att böja sig. Trist bara att det börjar bli återkommande. Fler och fler tillfällen. 

Här hade vi tänkt oss en stughelg. Några dagar - ja, åtminstone tre. Vi åkte ut till Rånlandet tidig fredag. Visserligen skulle vi inte få någon sol, eller något trevligare väder. Men ändå, tänkte vi. Vi ska ju inte fira jul där, så det kändes skönt att titta till stället. Planerna för framtiden gäller nyårs- och trettonhelgen. 

Men vi fick backa. Redan på fredag kväll började vi ana vartåt det barkade, när SMHI [som jag litar till 173% på (OBS! Kan innehålla spår av ironi.)] började prata om regn och kulingvindar. Snart ändrades det till underkylt regn natt till söndag. 

 - Vi åker hem imorgon, sa vi i korus innan vi somnade.

Det finns ju en del att stå i därhemma också.

Så blev det. Och tur var väl det. Det kända väderinstitutets lördagsprognos sa att det skulle börja regna lördag kväll. Jag kan nu tala om att det började vid 12-tiden på dagen. Vi packade ihop för att ge oss iväg. Men det höll på att ta stopp redan i starten. Backen upp till "byvägen" var glashal, verkligen glashal under det lilla snötäcke som kom igår. Vi gjorde säkert 10 försök innan vi lyckades komma uppför backen. Och då fick jag ta till alla kända knep. Körde bitvis nästan i diket - ja, i alla fall på dikesrenen, som har växtlighet. Det gick bra till slut.

Vägen hem kryddades med underkylt duggregn, som frös på vindrutan. Tur att vi hade full spolartank.

Så var det med den stughelgen.

Inte riktigt såhär illa. Men nästan. (Bild från en annan s.k. vinter av den modell som blir vanligare och vanligare.)


*****

9 kommentarer:

Thalassa sa...

Usch, halka och risk för vattenplaning är något som jag har jättestor respekt för. Skönt att ni kom hem ordentligt. Vi körde också hem idag, och jag konstaterade när vi åkte förbi gröna och bruna fält att våra 6-8 plusgrader i alla fall håller vägarna halkfria.

Bert Bodin sa...

@ Thalassa

För en stund sedan skulle jag springa tvärsöver gatan till ICA för ett kompletteringsköp för middagen. Det var inte tal om att springa. Gatan var mer än glashal. Kände mig som en tappad tvål i ett handfat.

Men det gick bra.

Cecilia N sa...

Broddar, Bodin. Broddar.

Bert Bodin sa...

@ Cecilia N

Jag har icebugs. Men för att gå 25 m utomhus, var det inte aktuellt. 🙃

Elisabet. sa...

Livsfarligt med sån halka! Och trist.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Och tänk ... underkylt regn fanns väl knappt för tio år sedan. Nu trillar det ner minst en gång varje vinter.

Rexxie sa...

Jaja, tidigare år när bland annat jag klagat på vintervädret har du protesterat och påstått att vi har fel. Nu får du igen! ;-)

Bert Bodin sa...

@ Rexxie

Jo. Jag håller med dig. Vi har fel. Väder, alltså.

God Jul, surtomte!

😉

Rexxie sa...

Tack detsamma! :-D