torsdag, december 10, 2020

Mode

Jag gillar att kolla på folk. Inga onda avsikter, förstås. Utan bara för att jag är intresserad av mänskligt beteende ibland. Se likheter. Se olikheter. Det är bland annat därför jag så mycket uppskattar att sitta på en servering och bara glo. 

Och nu har jag upptäckt två olika tendenser som liksom kopplar ihop beteende och mode. Det handlar mest om unga människor den här gången. Högstadie- och gymnasieungdomar - den åldersgruppen.

Vi börjar med killarna. Det är känt sedan några år att skorna ska vara av gympatyp. Vita sulor. De bärs helst utan sockar, och brallorna ska sluta fem centimeter ovanför skorna. Jeansen är numera slimmade. Borta är gällivarehänget, där kalsingarna skulle visas upp eftersom byxorna hängde på trekvart någonstans på halva skinkan. Men det verkar vara ute. Nu är det plötsligt snävt, som gäller.

Och i dessa snäva byxor ska också händerna träs ner i fickorna, när man är ute och spankulerar. Det ser inte bekvämt ut. Fullständigt livsfarligt också i rådande väderlek med ibland blankis på trottoarerna. Ingen chans att parera en halkning. Jag kan förstå att man vill värma händerna såhär i "vintertider". Men vantar eller handskar verkar vara ett totalt okänt begrepp.

Sedan har vi tjejerna som under sina mer eller mindre vinglika ögonfransar (som nu är rent ute, enligt förståsigpåare - läs; programmet Stil i P1.) skall ha liknande skodon som killarna. Sedan ska de svepa in sig i något som mer eller mindre liknar hästtäcken. Stora schabrak som går ner till vaderna och behäftade med en stor brist. De går tydligen inte att knäppa, vilket betyder att alla tjejer går med armarna  i kors över bröstet, eftersom de i motvind annars skulle riskera att segla iväg över hustaken. Det betyder också att hantering av mobil blir knepigt. Men det ska gå, på nå't jäkla sätt. 

Ja - där har du min senaste modespaning.

*****

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är så sällan på stan numer, så jag har inte sett de där schabraken. Men jag har förundrats och förfärats i flera år åt de bara anklarna, mitt i vintern.inte får det plats nåt värmande luftlager i jeansen heller. En julskyltning för några år sen var vi en runda på gågatan där det var fullt av stånd där skolklasser sålde div. Det var verkligen kallt den dagen och vid ett bord stod en kille och frös ordentligt . Jag kunde ju inte hålla tyst förstås, utan sa att: Nu skulle du haft täckbyxor! Varpå han svarade lite generat : Det har jag. Och pekade på en kasse som låg under bordet! Igen får man väl säga att om huvudet är dumt får kroppen lida! Kanske hade mamman skickat med kassen men ge henne rätt i att de nog behövdes! ellem

Elisabet. sa...

Ja, du Bert .., våra föräldrar tyckte väl förmodligen likadant om vår tonåriga utstyrsel. Jag kan i alla fall garantera att pappa gjorde det. Jeans som man skrev med tusch på .., Beatles och annat! Jag fick ta på mig dom i smyg, på kommunalhusets damtoalett (nära skolan). Hemifrån gick jag i elastabyxor med hällor. Å, så hemskt.
Men så har jag aldrig varit ett modelejon heller och har ALLTID tyckt om stora tröjor och sånt som sitter löst ,-)
(Snäva byxor på killar, särskilt kostymbyxor, tycker jag är ursnyggt).

Bert Bodin sa...

@ ellem

Tack för den berättelsen.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Men nog har jag en känsla av att vi i alla fall klädde oss efter vädret. Faktiskt. Långkalsingar - jajamen. Grövre skor - det också.
Kanske var tjejerna lite mer modeslavar.

Turtlan sa...

Tack för uppdateringen. Jag hänger inte med alls även om jag noterat strumplösa och bara vrister på de yngre. Ser ju ett gäng vid busshållplatsen på väg till jobbet. Ser kallt ut tänker jag.

Men det där schabraket har jag totalt missat. Jo vänta, hade inte brorsdotter på sig något sådant på en selfiebild nyligen...?

Jag har nog mest roligt åt det trasiga byxornas mode. Lite småtrasigt går väl an men så trasigt vid knäna så det nästan blir shorts förundrar mig.

Hjälpgumma jag skriver. Tantvarning!

Turtlan sa...

Nej nej... fel inga hjälpgummor! (vad är det...?)

Hjälp hur jag skriver ska det vara.

Allmycke sa...

Kort-kort, både kjol och kappa, med stövlar som slutade nedanför knäna... Där grundlade jag mina knäproblem i slutet av 60-talet. Bodde en bra bit från gymnasiet i Piteå och bussarna slutade gå alldeles för tidigt - gissa hur mycket jag frös innan jag var hemma!
Gällivare-hänget är något jag absolut inte kommer att sakna - och snäva byxor ÄR ganska snyggt, faktiskt.

Bert Bodin sa...

@ Turtlan

Ja, du vet Luleå är en mycket mer trendig stad än Karlstad. Där har du den nakna (eller klädda) sanningen.

Bert Bodin sa...

@ Allmycke

Jag har en känsla av att fotproblem kommer att öka i framtiden.

Och de snäva brallorna är nog på väg ut. Det ser jag också tendenser till.