tisdag, december 01, 2020

Se upp

Skymningsrunda kan man gå rätt tidigt på eftermiddagen såhär års. Solen gick och gömde sig redan klockan halv två. Men ljuset består ett tag till, så då har man ändå stor behållning av att gå ut och spana. Uppåt idag. 

Den vackra granen på Nytorget har sedan i helgen pyntats med världens största pumlor. De är basketbollstorlek, minst. Synd bara att ingen snö pryder grenarna. Men det vore konstigt i och för sig, eftersom vi inte har någon sådan på marken heller.

Nere vid Södra hamnen, står träd som inte är lika yppiga, men som är fina ändå, där de står på kajkanten. Långt ut till  vänster ser man också tre av statsisbrytarna, som ligger och gonar sig i väntan på arbetsuppgifter. Jo - det har börjat arta sig. Man ser faktiskt skridskoåkare. Men inte på den här bilden.

Sedan har vi ny konst i stan. En stor "målning" på väggen där nyaste Coop-affären är inrymd. Den ska påminna om Luleå som stor varvsstad. Området här heter Oskarsvarv och härbärgerade en gång i tiden Sveriges största varvsindustri. (Göteborg kan slänga sig i väggen.)

Sedan har vi ett monument som visar solens uppgång. Eller är det snökristaller? Det får man tolka som man vill.






 - Nä, nu går vi hem och dricker kaffe, sa jag.
 - Men vi måste handla först. Visst fick du med dig listan?

*****

6 kommentarer:

Turtlan sa...

Ser också ut som händer. Höger händer med tummen till vänster. Fingrar som pekar uppåt.

Fast liknelsen med solen stämmer bäst.

Bert Bodin sa...

@ Turtlan

Jo - du har rätt. 😉

Elisabet. sa...

Fina bilder, som alltid. Och fin gran. På en sida på nätet där man kan beställa julpynt - nostalgiska.se - där benämndes julgranskulorna just för pumlor. Eller var det pomlor? Hon kanske var från Piteå?

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Jo - det finns kompetent folk.

V sa...

Vilka fina bilder, helst den från hamnen med det ensamma trädet och isbrytarna i bakgrunden.

Bert Bodin sa...

@ V

Tack för beröm.