tisdag, december 15, 2020

Det närmar sig.

Aldrig har vi varit ute i tid som i år, när det gäller julförberedelser. Vi har ju bara oss två att sörja för också, så vi gör som vi vill.

Julklappar - javisst. Vi har ju en tradition som säger 4 paket. Ett på julaftons morgon, och tre på kvällen enligt ett fast schema. Och alla är inköpta och klara. Inte i packade butiker med panikslagna shoppare. Nej här har det gått lugnt till på udda tider sedan långt tillbaka. Och inget är köpt på nätet - nä! För jag vill gärna se på vad jag köper. Inte heller ska det stå "Made in China" på varorna. Dessutom vill jag så långt möjligt uppmuntra lokala butiker, istället för en död stadskärna. Det tycker jag fler borde tänka på.

Bunkrat så långt möjligt har vi också gjort. Inget skinkjagande två dagar före julafton. Nej, den ligger redan i kylen. Lokalt producerad, förstås, och bäst-före-datum i mitten av januari. Ingen panik. Dessutom är den givetvis inte färdiglagad. Nej sån't klarar vi själva. Och då gäller det att vara ute i tid. Skinkkylarna svämmar över av färdigkokta, kanske till och med färdiggriljerade, ja färdigskurna skinkor.

Finns någon godare julskinka än den ugnsbakade?

Sill, prinskorv, pastej och andra delikatesser är också instuvade i kylen. Vi är beredda.

Nu återstår en del bakning. Lite rödlöksmarmelad ska fixas, älgköttbullarna rullas och en del annat småplock.

Julen kan komma.

*****

4 kommentarer:

Elisabet. sa...

Blir ni hemmavid eller i stugan ..?

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Det har vi ännu inte bestämt. Vi kanske hellre tar nyår- och trettonhelgen där istället. Då kanske snön har kommit.

Men man vet aldrig.

V sa...

Jag har också förberett så långt det går, lyckades få en hemkörning från mataffären förra fredagen så då bunkrade jag upp med mycket av det som skall ätas under julhelgen. Tyvärr finns inga mer tider kvar så det blir till att göra ett mataffärsbesök innan julafton, klurar på vilken tid som är bäst. Köttbullarna är klara, likaså mjukkaka och kavring. Dessert blir hemgjord glass med vildhallon, den ska jag göra klar nu i helgen. Eftersom kylen tenderar att bli rätt fylld sådana här tillfällen så är det bra att ha en dessert som är fryst.
Hoppas ni får en fin julledighet!

Bert Bodin sa...

@ V

Ja, julledighet har vi som pensionärer rätt ofta, om man säger så. 😁

Önskar dig detsamma.

Skönt att vara ute i tid med planeringen, så man slipper trängas i julhetsen.