Så kom den i år igen. Nyordslistan från Institutet för språk och folkminnen (Språkrådet). Den presenteras i olika media och i Sveriges Radios nyhetssändningar på förmiddagen idag sas det att "nyordslistan innehåller nya ord som används frekvent". Det motsägs delvis av institutets egen presentation, och jag håller med.
"Nyordslistan är bara ett litet urval av ord som speglar året, det vill säga inte ”de nya ord som lagts till i svenskan” – även om medierna ofta beskriver det så. Listan måste därför inte bestå av ord som är etablerade eller kommer att överleva, även om det gäller en hel del av orden. Listan är inte heller en samling ord som är ”godkända” för att tas upp i ordböckerna. Snarare är det en brokig provkarta på olika typer av ord som använts mycket de senaste åren, särskilt under det pågående året – en del på tillfälligt besök, andra för att stanna. Använder vi dem tillräckligt mycket, kommer de troligen att tas med även i ordböckerna. Cirka en tredjedel av orden brukar senare hamna i Svenska Akademiens ordlista."
Inte är det många ord som jag är bekant med. Men många är intressanta och lite roliga. Detta år, liksom fjolåret har många coronapräglade ord fått plats. Pandemin sätter spår.
Första orden i listan är anosmi. Har aldrig hört och visste inte vad det betyder. Och jag undrar om det är ett nyord, egentligen. Låter mer som en medicinsk term.
Fono har jag heller aldrig hört. Men det betyder att man är rädd för att återgå till ett "normalt liv". Fono betyder fear of normal.
Gaslighta. Att manipulera en medmänniska genom att förneka fakta och försöka få personen att tvivla på sitt förstånd. Psykopater ägnar sig åt sådant ibland. Ordet kommer från en gammal Ingrid Bergman-film; Gasljus, som du kanske har sett. Det är det nog inte många av dagens yngre som känner till.
Jobbonär har jag själv varit. Det är en person som jobbar efter pensionsåldern. Ett bra ord, tycker jag.
Maskne får man av munskydd. Akne, eller andra utslag som trivs i fukten. Aldrig hört det användas.
Återförvildande innebär att man jobbar för att återställa naturen till hur den såg ut innan vi människor började påverka den. Även om jag aldrig stött på uttrycket tycker jag att det är ett ord vi kanske borde anamma i större utsträckning.
Här har du hela listan.
Som sagt. Jag håller inte med om att orden i listan är sådana som är i svang bland allmänheten och därför undrar jag om de verkligen hör hemma i en lista av den här sorten.
Jag hittade ett för mig nytt ord också i DN:s söndagskryss. Kölna stod det i nyckeln. Och jag har inte lyckats lösa det. Men ordet finns i alla ordlistor. SAOL säger att det är ett utrymme för torkning av malt. Det finns lite fler förklaringar också, men inget passar in på de 5 rutor, där andra bokstaven är a.
Du kanske vet.
*****
"Kölna ett till hög temperatur uppvärmt rum." Sauna skrev jag och fick det att funka med andra korsande ord. Är förvånad över att en tredjedel av nyorden kommer in i SAOL. 2017 års nyord som t ex skogsbad och plogga gillade jag men de är totaldöda.
SvaraRadera@ Gunnel
RaderaAha. Jag lutade åt bastu men fick inte ihop korsande.