tisdag, december 14, 2021

Svar på tal

Jag brukar lyssna på Nordegren & Epstein i P1 på eftermiddagarna. Ofta kul och ofta informativt, men också en del käbbel. Dels mellan programledarna, men också mellan programledarna och lyssnarna.

Igår på förmiddagen sände Nordegren en trailer om programmet. Där uttryckte han sin avsky, ja avsky för norra Sverige. Det var i samband med frågan hur vi ska få folk att flytta till oss, nu när framtidens arbetsmarknad finns i de här krokarna. Skellefteå, Luleå och Boden behöver massor med folk. 

Naturligtvis tänker jag då på hur det var för några decennier sedan, när "alla skulle söderut", och man fick till och med statliga bidrag för att man skulle ha råd med alla de kostnader som uppstod i samband med detta. 

Hur vore det om samma princip skulle tillämpas nu? 

Nåväl - tillbaka till Nordegren. Han kunde inte förstå hur någon någonsin skulle vilja tillbaka till dessa genommörka, iskalla, snöiga vintrar, och detta mygghelvete på somrarna. Jo, han sa mygghelvete. (Själv kunde jag notera totalt ett knappt tiotal myggbett i somras.)

Det där kunde jag inte låta vara opåtalat. Det blev ett mejl.
 
Hör'nu herr Nordegren ...

Jag hörde din fördomsfulla "trailer" om kyla och mygghelvete i norr.

Vi har 0,1 grad under noll just nu. För fjärde dagen i rad. 

Får jag påminna om att Sveriges legitimerade mygghelvete ligger i  Färnebofjärden. Dvs i Svealand. Hur kan ni bo där?

Skippa fördomarna!

Mvh
Bert Bodin
Luleå 
 
I dagens program tog Louise Epstein upp frågan igen och redovisade ett antal vassa åsikter som kommit in med anledning av hans uttalande. Jag satt där och väntade bara på att få höra mitt, men det kom inte. Men de som lästes upp var bra. Mycket bra! Han fick riktiga bannor.

Herr Nordegren tycktes lite störd och sa inte så väldigt mycket. Men av det lilla han sa, framgick att han knappast ångrat sitt uttalande. 

Fördomarna härskade.

*****

Lyssna själv

6 kommentarer:

Allmycke sa...

Ibland är Nordegren onödigt "tjörmig"...

Bert Bodin sa...

@ Allmycke

Exakt diagnos.
Tack för den.

Elisabet. sa...

Ja, som utflyttad västerbottning, är befrielsen från mygg ljuvlig, det måste jag ju erkänna. Eller framför allt av KNOTT. Men det här med att det är så förfärligt mörkt där uppe, det stämmer ju inte alls, för nånting mörkare än Skåne vintertid, det har jag aldrig upplevt. Snö lyser ju upp!

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Det där med mygg är nog beroende på plats. Jag har upplevt mygg i Sörmland. I vår stuga här vid norrbottenskusten är de lätt räknade. Åtminstone från mitten av juni och framåt. I år har jag inte använt myggmedel en enda gång.

Mörkret vintertid är mycket av en myt.

Eva Nygren sa...

Det tycker jag var särdeles korkat av Nordegren som verkligen kan vara en surpuppa ibland, tycker jag.

Bert Bodin sa...

@ Eva Nygren

Han är lite väl enjängd ibland.