måndag, augusti 28, 2023

Ring of Kerry

Vi åker ännu längre söderut från vårt senaste stopp i Cill Airne (Killarney). Den runda som kallas Ring of Kerry är vad som gäller idag. Som namnet säger så är det en rundtur i grevskapet Kerry. 17 mil blir det. Flera stopp. Kaffe, lunch, irish coffee, eller bara små strövtåg. 


Här bjuds vackra vyer.
Landskapet är grönt, förstås. Men bitvis också dramatiskt. Bergen är branta och de smala vägarna klamrar sig fast i sluttningarna. 

Första stopp blir Kerry Bog Village, där vi besöker ett museum och får lära oss om livet här på 17- och 1800-talet. Torvbrytning var det som var ortens näring. Vi fick träffa invånarnas husdjur. Åsnor, hästar, getter, får och irländska varghundar. Sistnämnda stora och respektingivande, men godmodiga och snälla. Jag fick klia en på huvudet.

En irish coffee är tradition här även om det bara är förmiddag.  Varför det blivit så fick vi ingen förklaring till, men här minglade folk utanför muséet med gräddiga drinkar i glasen.


Vidare ut mot kusten.
Nästa stopp blir den lilla staden Waterville. Strandpromenad. Här i närheten förenades Europa och USA i och med Atlantkabeln som efter flera försök blev klar 1875. Jag hade inte trott att en sådan teknisk sak etablerades så tidigt.

Waterville var också
sommarstad för Charlie Chaplin. Han gillade stan och tillbringade tid här. Spåren finns kvar. Bland annat en årlig festival i augusti månad.

Fortsättning följer.

*****

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Härliga bilder! Väcker lust till bilsemester på ön.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Mycket sevärt.