onsdag, augusti 09, 2023

Vi passerar ...

.. Råneå, Böle, Orrbyn, Melderstein,
Prästholm, Niemisel, Niemiholm och Lassbyn, för att hamna i Sörbyn, där vi käkar lunch på Sörbyn lodge. Det har blivit lite av tradition att åka dit en gång varje sommar. Ett trevligt och vackert ställe. Liksom hela vägen hit längs Råneå älv. Bedövande, emellanåt.

Stormen Hans har ju inte drabbat oss i vårt nordöstra hörn av landet. Solen skiner från en mestadels molnfri himmel, och termometern går över tjugogradersstrecket. Vi sitter på terassen och njuter en Sörbyburgare. Väldigt god.

Badplatsen i byn. Semesterhögsäsongen verkar vara över.

En sak som hör till besöket i Sörbyn, är en liten promenad i ett minimalt naturskyddsområde, en liten sjö fylld med fina vattenväxter, näckrosor med mera. Men framförallt ett tillhåll för trollsländor. Här i Norrbotten finns en mycket sällsynt art - grön flodtrollslända som jag inte fått se. Den finns bara här längs Råneälvens dalgång. Övriga Sverige - noll.

Men den syntes inte till, den här gången heller. Förmodligen lite för sent på säsongen också. Den slutar flyga i juli, vanligtvis.

Men jag fick ett för mig nytt fynd i alla fall. Sveriges minsta trollslända. En svart ängstrollslända ställde upp och lät sig porträtteras. 


*****

3 kommentarer:

Elisabet. sa...

Undrar just om det inte var en grön flodtrollslända som jag höll i min hand under besöket i Cornwall 2016? Vad tror du?
https://cikoriatva.blogspot.com/2021/07/fredag-i-slutet-av-juli.html

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Det där är en grön mosaikslända.

Grön flodtrollslända är en östlig art. I Finland är den vanligare. Men i Sverige finns den bara här i Råne-Kalix-, och Torneälvdal.

Elisabet. sa...

Jaha, och jag som blev så lycklig! 😉 / Elisabet