tisdag, mars 26, 2019

I natt ...

.. har jag varit på Systemet. I Stockholm. En liten - ja, väldigt liten butik inrymd i en gammal lokal med manuell betjäning. Det var som att kliva in i en museikopia av fröken Frimans Svenska hem. 

Jag cyklade dit och hade lite besvär med att hitta plats för den på trottoaren utanför den gamla porten. På trottoaren satt fyra unga kvinnor av a-lagstyp och surrade, klart påverkade.

Några kunder satt och väntade på sin tur, men jag blev rätt snabbt kallad till disken för att handla. Jag skulle ha fyra olika sorter och det fjärde vinet kunde jag för mitt liv inte komma på vad det hette.
 - Det är det där rosévinet från Rhodos, sa jag.
Den unga expediten bakom disken såg frågande ut. Men efter viskande konsultation med en äldre kollega kom hon fram till vad det var jag önskade. Hon försvann för att hämta den. Det tog en stund och jag gick omkring lite och tittade på alla gamla grejer i butiken. Jag stannade till vid en chiffonjé och kollade snabbt i min ryggsäck efter en kasse som jag tänkte ta flaskorna i. Lastade upp innehållet från ryggsäcken på chiffonjén men kom på att "systempåsen" blivit kvar ute på cykeln.

Tog halvtrappan ner mot utgången, som jag fann låst. Klockan hade passerat 13. Insåg att jag inte skulle kunna komma in igen om jag hade gått ut för att hämta kassen. Så det fick vara. Jag gick upp i butiken igen.
Rosévinet hade kommit fram.
 - Men jag ska bara ha en halv flaska, sa jag.
En sådan kom rätt raskt fram. Etiketten var delvis skadad, men det brydde jag mig inte om, eftersom jag vaknade.

Ute skiner solen och jag får snart frukost. Sedan blir det att gå till gymmet.
*****

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Härligt med drömmar! Och jag kommer aldrig någonsin att kunna gå in på Systemet utan att tänka på allt det jag läst om i boken Monopolet av Måns Wadensjö.

Bert Bodin sa...

Ja. Den där drömmen hade fler detaljer. T.ex. höll jag på att glömma alla grejer från ryggsäcken som jag lagt upp på chiffonjén.