måndag, mars 15, 2021

Så har världens snyggaste

.. bil klarat att få tjäna oss ytterligare ett år. Minst. Visst - det är en diesel. Den köptes med epitetet miljöbil. Vi fick 5 års skattefrihet på grund av det. 

Och vi fortsätter ett tag till att köra den. Den dricker nämligen 4,7 dl (deciliter, alltså!) per mil i snitt, vilket är betydelsefullt. Denna elva år gamla trotjänare har fört oss två gånger runt jorden, ungefär. För något år sedan lärde jag mig att en elbil förorsakar lika mycket utsläpp som ett varv kring jorden från vår bil bara på grund av batteritillverkningen

Jag skäms alltså inte. Men givetvis kan jag tänka mig en elbil, när jag vet att den klarar kyla och att man kan ladda den lite varsomhelst. Om det nu finns elström till alla, förstås.  

Behöver jag nämna att den inte fick en endaste anmärkning?

Nä - förstod väl det.

*****

4 kommentarer:

Monet sa...

Snygg verkligen! Som vår franska Citroën. Lika gammal och också lågmilare och diesel för det var det som rekommenderades då. Vår har dessutom bott i sydliga nejder, servats av märkesverkstadsfransmän och aldrig gått en mil i snö eller slask. Så rost är obefintlig. Det är roligt med välskötta och väldesignade bilar som åldras väl...!

Bert Bodin sa...

@ Monet

Och ekonomiskt.

Rexxie sa...

Samma här, har en Citroen C3 diesel som är hur bra som helst, 10 år i höst, och jag älskar den! Min förra Citroen var dock ett måndagsexemplar där växellådan fick repareras två gånger innan 10 000 mil (och jag hoppas verkligen att Citroen lärde sig att det är tämligen dumt att använda plastdrev i växellådan), och sedan gick kamremmen i förtid och då fick den gå till skroten. Det är dock många år sedan nu.

Bert Bodin sa...

@ Rexxie

Först en korrigering till ett gammalt inlägg: -dae. 😇
-----

Har du också en miljöbil, alltså? 🙃😉