tisdag, mars 30, 2021

Om sig och kring sig

Det är tur att man ser upp. Särskilt när man går och handlar. Jag hade uppdraget att kompletteringshandla lite inför helgen. På listan fanns en del småsaker, bland annat påskgodis. 

Eftersom jag nästan aldrig köper godis, vill jag ha "bra" sådant, när jag en gång gör det. Lösgodis kommer aldrig på fråga här i huset. Jag har väldigt svårt att förstå att folk vill stå där och gräva i lådor där hundratals grävt före dem. Till och med i dessa tider.

Nej, jag hittade av en slump en favoritsort, Teatcher´s fudge, som vi senast köpte under en tur i Skottland för flera år sedan. Ganska dyr. 109 kronor. Men det fick gå.

Jag råkade titta på undersidan av burken - och vad finner jag där? Bäst-före-datum 12 mars. Hm!?

I kassan: 
- Hej, jag tog den här. Men jag såg att bäst-före-datum hade passerat. Det spelar väl ingen roll?
 - Oj, sa kassören. Men då får du 50% på den.
 - Men tack och bock.
 - Ja. Det är bra att du säger till, sa han.

*****

6 kommentarer:

Monica sa...

Tycker det händer oftare nu att det är sämre koll. Jag tog en senapsburk ekologisk och exklusiv och dyr som ingen annan men såg vid kassan att den var utdaterad, oj sa jag, har ni någon mer på lager? Nej men du får den. Snällt och proffsigt och senap är ju inte direkt på dagen, inte choklad heller. Jag är annars inte mycket för tillrättavisande men på ett artigt och belevat sätt kan det löna sig som du vet också��

Bert Bodin sa...

@ Monica

Den här gången lönade det sig verkligen. Men jag är annars inte särskilt känslig för det där med bäst-före-datum.

V sa...

Mitt favoritgodis är polkagrisar (gärna från Byske karamellfabrik). Gillar även dom där stenhårda fruktkaramellerna en får på konferens! Tycker också om violkarameller och apelsin/citronklyftor, även dessa s.k. hårda karameller. Mina vänner retar mig för att jag gillar tantgodis (och har så gjort sen jag var liten). Mina favoritsorter har sannerligen ingen skrytfaktor! 😅

Bert Bodin sa...

@ V

Jaså. Du är en så´n du! ;-)

Elisabet. sa...

Det är ett rent helvete detta att hålla reda på varornas bäst-före-datum. Jag hade ett tag ansvar för sill, ost, alla juicer och i en anteckningsbok skulle man då göra en markering när det var några dagar/nån vecka kvar tills datumet gått ut, då skulle det sättas ned med 30 procent. Men kunder har en förmåga (ofta) att ibland röra till det i hyllorna och att stå och gå igenom VARENDA vara, det var hopplöst och tog evigheters tid!
Med ojämna kommer koncernens kontrollant och går igenom butikens hyllor .., upptäcks någon ost vars datum passerats, blir det prick i protokollet.
Om ni visste vilken stress detta är och jag är så glad att jag är pensionär.
Hade det hela gått att fixa så att man fick en hint om att "nu är det dags att kolla Garants juice", via datorn, hade det varit perfekt. Som det nu är får man göra allt manuellt.

Bert Bodin sa...

@ Elisabet

Och som vi diskuterat tidigare här i bloggen, så är många väldigt kinkiga med det där datumet.