tisdag, oktober 12, 2021

Fara å färde!

Elsparkcyklarna diskuteras dagligen i olika media. Och nästan bara i negativa ordalag. Även om vi här i Luleå är befriade från hyrcyklarna, har egenägda börjat dyka upp på gågator, trottoarer och andra olämpliga ställen. Att det inte är hyrcyklar är förstås en fördel. Det finns inga strösslade överallt, som jag sett exempel på i t.ex. Stockholm. Sitt eget fordon har man förstås lite mer ansvar för. 

Men ansvar verkar inte vara användarnas motto. Jisses vad fort de kör. Tysta är de också. Och minst, jag säger minst mopedfart. Bland folk. Helt huvudlöst, enligt mig.

Elsparkcyklar är fordon. Därför bör de framföras enligt samma bestämmelser som cyklar, mopeder, vespor, bilar, bussar, långtradare, det vill säga på gatan. I körbanan! Men det är vi för fega att säga till om. Som jag sagt har vi inte hyrvarianten här i stan, men jag ser snart en kommande olycka. Detsamma gäller många cyklar/cyklister, som helt verkar ha tappat vett och sans nuförtiden. 

Läs också den insändare jag hittade i dagens DN. Även om jag inte kan kontrollera vissa fakta i den, så håller jag med om det mesta som insändarförfattaren skrivit. 

 Vad tycker du? 


*****


4 kommentarer:

Monica sa...

Varför inte cykla med trampcykel? Helt obegripligt och detta utsugande och tortyr i alla de länder vi roffar åt oss från till alla typer av batterier.
Och min erfarenhet är att barn har bättre koll än vuxna, barn väjer. Gick förbi en skola och förskola på deras gångväg, en pensionärstant flyger fram med extra fart i backen och ett under att ingen blev ihjälkörd. Så, jaha, man kan inte ta den här vägen heller blev resultatet. Hoppas barnen överlever men man satt upp stängsel nu mot tanterna ...
Och "intressant" när elbilar brinner, vi har många faror nu och framöver.

Bert Bodin sa...

@ Monica

Jag är inte heller helt övertygad om batteriers förträfflighet i alla lägen.

Turtlan sa...

Ha ha! Precis som jag tänkt. Hur miljönyttiga är de egentligen?
Var glad så länge ni slipper de där åken. Här står de både här och där. Mitt på en cykelväg eller tvärsöver en trottoar. Bara lämnade.

Fordonet i sig kan ju vara smart att ha som alternativ men inte hyrvarianten. Sen så är min teori att många som hyr såna har ingen trafikutbildning vad som gäller.
Oki ha en egen för då tar du hand om den. Sen vad är det för fel cykla? Jo man måste ju köpa en då och det är ju jobbigt…

Bert Bodin sa...

@ Turtlan

Vad hette det, sa du ... "trafikutbildning"?