fredag, oktober 08, 2021

Inte bättre

Trots att "alla" numera pratar i mobil, när de ska kommunicera muntligt, är det en skrämmande stor andel som inte vet hur man gör. Här följer några goda råd:

  • Ta dig gärna till ett lite undanskymt ställe innan du ringer upp. Förr satt man i hallen. 
  • Avlägsna alla typer av bling-bling-fodral, som viks hitan och ditan över telefonen. De täcker ibland till och med mikrofonen. Särskilt om man köpt ett som inte är designat för just din modell av telefon.
  • Ta rätt på var mikrofonen sitter och håll telefonen på sidan av kinden/munnen. Inte bakom nacken eller någon annanstans, som många hittar.
  • Tala i vanlig samtalston. Många skriker, vilket ofta beror på att man har inkommande röst på för låg volym. Hör man motparten dåligt höjer man omedvetet sin egen röst, eftersom man tror att man hörs lika dåligt. Leta rätt på volymknappen och justera ljudet. 
  • Tala inte med en hårdbrömacka! Det innebär ofta att du blåser in i mikrofonen med konstiga ljud hos mottagaren som följd. 
  • Skit i handsfree från Rusta för 29,90! Och om du envisas med en sådan - låt inte mikrofonen sladdra omkring bakom halsduken eller hänga och slänga mot något plagg, för att du inte kan stå stilla i tre minuter.
  • Undvik högtalarläge. Särskilt om du befinner dig bland folk. Den du talar med kanske inte vill höras i alla lägen. (Se även "hårdbrömackabeteende" ovan!)

Ovanstående råd baseras på inringare till olika radioprogram och den kvalitet dessa visar i telefonkunskap. Tyvärr har det inte blivit bättre med åren. Snarare tvärtom.

Det finns säkert fler goda råd. Du får gärna komplettera. 

Säkert får jag en massa sura kommentarer. Men det är bara för att du känner dig träffad.

*****

4 kommentarer:

V sa...

Känner mig allt lite träffad, har hänt mer än en gång när min gamle far ringer att jag till slut nästan skriker i luren för att han glömt sätta på hörapparaten. Brukar tänka att det är tur jag är inomhus i mitt eget hus vid de tillfällena. 😉

Monet sa...

Allt det här beror på att tekniken faktiskt är oerhört sämre än på de fasta telefonernas tid. Jo, en del var bättre förr. Vi hade kvar fast telefon i Frankrike, här i Sverige efter återkomsten konstaterar man att man är en dinosaurie om man vill ha det. Till ohemula kostnader dessutom.

Så vi är hänvisade till mobiltelefoni. Av senast och dyraste sort. Inte hjälper alla dina råd, Bert. Det hörs för j -t för det första, ljudkvaliteten är under all kritik. (År 20121!) och folk envisas med att springa runt på stan, gå sina eviga 10.000-steg och flåsa i mikrofonen, tömma diskmaskin och sätta på tvättmaskin samtidigt som man försöker föra ett samtal.

Förr satt man i hallen eller hade på slutet väggtelefon i köket med extra lång sladd så man kunde röra sig mellan köksbord och ugn. Men samtalen var lugna, hörbara och fick ta sin tid. Idag har all typ av kommunikation så till den grad förändrats att man verkligen undrar hur det kommer att bli framöver…

Bert Bodin sa...

@ V

Men jag har för mig att min mor stängde hörapparaten när hon talade i mobil, för hörapparaten orsakade något starkt pipljud när den påverkades av mobilen.

Bert Bodin sa...

@ Monet

Tänk jag har utmärkt kvalitet på ljudet i min Samsung. Både utgående och ingående ljud. Inte heller har jag några svårigheter att höra vad folk säger. Är det någon gång en störning, eller att ljudet blir dåligt, så säger jag till.

Ett exempel: En kollega ringde mig en gång privat utanför arbetstid och jag hörde endast med svårighet vad hon sa. Det visade sig att hon just hade köpt ett bling-bling-fodral som inte var utformat för den modell av telefon hon hade.
- Kan du ta bort fodralet, frågade jag.
- Okej.
Plötsligt var hennes röst glasklar.
- Men, sa hon. Då förstår jag att min man klagar när jag ringer honom. Bort med fodralet, alltså.

Ja, det var bara ett exempel.

Precis som du skriver så envisas folk med att springa omkring på stan och prata i telefon. Alltså hjälper mitt råd. Sök dig till ett lugnt ställe. Hallen.

Så nog skulle mina råd hjälpa upp situationen en bra bit.