måndag, oktober 17, 2022

Efter gårdagens ...

.. maxslappande med regnet rinnande nerför fönstren, blev det idag en återhämtning. Inte ett moln på himlen. Svag vind, eller ingen vind. Visserligen lite lägre temperatur, men är det vindstilla, så har det ingen betydelse.

Det blev nästan 9 kilometer - den s.k. Svartöstadsrundan, som till en början går längs kajerna åt sydost. Förbi de fyra imponerande isbrytarna Atle, Frej, Ymer och Oden. Nejvisst´nej. Oden var inte här. Inte för att den jobbade med isbrytning. Så långt har det inte kommit här. Men förmodligen är den inblandad i något polarprojekt och kanske tränar hårt med isarna kring Nordpolen. Det händer rätt ofta att Oden är inblandad i polarexpeditioner.

 

Men oavsett isbrytare; i vägkanterna blommar rödklöver. Gräset lyser grönt och solen skickar på oss d-vitaminer så det räcker. 

Skön tur. Nöjd.

 *****

8 kommentarer:

Elisabeth sa...

Såhär års ger dessvärre i princip ingen D-vitamin: "Mellan höstdagjämning och vårdagjämning skall man således inte räkna med någon nämnvärd D-vitaminbildning." (Källa: https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/kommentar/2007/03/vitamin-d-ndash-en-solskenshistoria/)

Det sagt är det förstås ändå trevligt och nyttigt att vara ute i solen.

Elisabeth sa...

Ger SOLEN i princip ingen D-vitamin ska det förstås stå!

Elisabet. sa...

Vilken totalt underbar bild, den nedre! Den skulle jag förstora och rama in och sätta på väggen här i vardagsrummet!

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Tack.

Klicka på bilden. Spara ner den på datorn och skriv ut den på en bra färgskrivare. Vips, så har du tavlan. 😉

Bert Bodin sa...

@Elisabeth

I det där fallet vet jag inte vem man ska lita på. Råden går kors och tvärs.

Monet sa...

Elisabeth med H har helt rätt. Det finns inga råd som går kors och tvärs, du kan i princip lägga dig i bikini i solen i slutet av september och får inte i dig en gnutta D-vitamin. Och det är osäkert också om det hjälper med kosttillskott heller. Man måste läsa på i korrekta vetenskapliga tidskrifter och artiklar och det görs oftast inte. Det är t ex därför många inbillar sig att pressad apelsinjuice (och allehanda konstigheter som Proviva och havremjölk och what not) är nyttigt, när det i själva verket är otroliga sockerbomber och enbart effekter av effektiv marknadsföring som t ex VitaePro!

Men trevligt med höstsol är det förvisso och ger andra hälsoeffekter så bara att njuta!

Elisabet. sa...

Bert: tack! Det har jag gjort (du hade bättre upplösning än jag trodde), så nu ska jag skicka in bilden till fotobutiken i Halmstad och så sa den komma upp här i vardagsrummet. Jag ska alltid säga vem som tagit bilden.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Men så roligt. Väl bekomme!