tisdag, oktober 25, 2022

Man börjar bli ...

... ett riktigt proffs. Professionell spruttagare. Ja, eller sprutfåare kanske är en bättre benämning. Femte Covidsprutan fick jag ju i augusti. Och så har man ju en imponerande följd av vaccinationer de senaste åren. Lägg därtill influensaspruta och nu idag den tredje TBE-injektionen.

Jag började med TBE-spruta i juni. Det är ju så att fästingarna drar sig norrut, även om jag faktiskt inte har sett någon här ännu. Men man vet ju aldrig. Det finns fynd av en alldeles speciell art i Kalix skärgård, nämligen Taigafästingen. En art som dessutom är mer smittbärare än den vanliga. Vi har ju stugan i Råneå skärgård, som ju ligger granne med ovanstående, så det kändes bra att gardera sig. Så här i början av perioden är det också rätt tätt mellan tillfällena, så idag blev det tredje gången. Nästa gång blir i mars, men sedan kan jag vänta i 3 år till nästa.

Vaccinationsstället ligger i kvarteret intill. Man bor ju centralt. En trevlig sköterska tar emot. Just när hon skulle ge mig sticket berättar jag att jag inte är ett dugg spruträdd.
 - Bra, sa hon. Då slappnar du av. Du ska veta att jag haft tre vaccinationer idag där mottagaren berättat att de tycker det är så obehagligt. Är du  i sjukvårdsbranschen, frågade jag. Jo - alla tre svarade att de var det.
 
Märkligt, tyckte jag. Och någon förklaring - nej, det har vi inte.
 
Så nu var det klart för denna gång. I mitten av november är det dags igen. Influensa-shot. 

*****

11 kommentarer:

Babsan sa...

Bra där Bert men du bör nog ta Bältrosvaccin med.

Bert Bodin sa...

@ Babsan

Vet inte hur det är, men jag har haft bältros i min ungdom. Det kanske ger ett visst skydd.

Elisabet. sa...

Det börjar bli många vaccinationer nu att tänka på. I höst har jag glömt bort influensavaccinet, men det ska åtgärdas. Minns ju hur vansinnigt sjuk jag var, då för flera år sedan, när jag var hemma i FEM veckor från jobbet för just influensa. "Influensa"!! Det trodde jag nog var mer som en vanlig förkylning! Den tyskfödda läkaren sa till mig .. (tänk nu tysk betoning): "Elisabet, man KAN faktiskt döööö av infloensa!" (Ja, med o). Tala om uppmuntrande.

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Influensaspruta har blivit en naturlig "vana" sedan några år. Och jag anar att den hjälper mot vanlig förkylning också. I vilket fall har jag inte varit förkyld på flera år. Men det får jag väl ångra nu, när jag sagt det. Aaatttjoooo!

Gunnel sa...

Jag har två släktingar som haft bältros och som inte fått hjälp i tid. Sjukdomen är ett helvete enligt dem. Så efter flunsasprutan så tänker jag nog ta vaccin mot bältros.

Bert Bodin sa...

@ Gunnel

Jag kanske skulle kolla hur det är om man redan haft bältros en gång. Är man immun då?

Monica sa...

Det är ovanligt att drabbas igen om man haft det. Och även vaccinerad kan få det och även det är ovanligt men ofta då lindrigare. Har också haft det och visst smärtar det och flera år efteråt liksom hugger det i ryggen där det satt men numera aldrig.
Tog inget "förmildrande" som finns och ska ges direkt, tror på ordentlig genomgång av eländen, då blir immuniteten stark💪

Bert Bodin sa...

@Monica

Anar att det kan vara så.

Mari sa...

Min mor har haft bältros 2-3 ggr. Fått nån typ av bromsmedicin varje gång.

Thalassa sa...

Ja, oj vad vi blir stungna nu för tiden. TBE-vaccinet har vi tagit sedan mitten av 80-talet eftersom vår skärgård är väldigt fästingrik. I samband m influensasprutan fick vi för ett par år sedan även den mot lunginflammation. Och för ett par-tre år sedan plussade jag också på bältrosvaccineringen. Detta för att jag - plötsligt - kände flera personer som insjuknat och blivit väldigt, och långvarigt, sjuka av denna ”helveteseld”. Förr hörde man/jag sällan om bältrosfall. Har den månn’tro ökat eller beror det helt enkelt på att vi nu befinner i den åldersgrupp där den oftast slår till?

Bert Bodin sa...

@ Thalassa

Stungna är ordet. Tur att det inte läcker ur alla hål man fått. ;-)

Lunginflammation har jag också vaccinerat mig emot. Hade en allvarlig sådan 1993, då jag blev borta från jobbet i en hel månad och sedan lade till en semestervecka för att hämta mig ordentligt. Det var ingen dans på rosor.

Det där med bältros verkar ha blivit en "hausse".