söndag, oktober 30, 2022

Vinprovning

Så var det vinprovarkväll i kvarteret, eller rättare sagt bostadsrättsföreningen. (Nordea får inte vara med.)

Den här gången skulle vi inte bara prova vinerna rakt av. Vi skulle också bedöma vad vi tyckte om dem tillsammans med olika ostar. Allt ifrån "hushållsost" till Västerbotten. 

Det första vinet var  La Guita Manzanilla. En torr, mycket torr sherry. Jösses, man blev nästan hes. "Kärv" blev min bedömning. Det mildrades något med en bit banal Hushållsost och blev katastrof tillsammans med en Grevé.

Nästa vita, Cono Sur Single Vineyard Chardonnay var mera njutbart och var gudomligt gott tillsammans med Västerbottensost. 

Just Västerbottensosten gifte sig också fint med det sista rödvinet. Amarone A Alpha Zeta. Inte alltför dyrt för att vara ett Amaronevin 209 kronor.

Coto de Imaz Reserva, spanskt Rioja, fick av mig betyg OK, men kvalificerade sig till BRA när det kombinerades med en Grevé och en Herrgårdsost. 

La Riche Carbernet Sauvignon fick betyget Gott av mig. Behövde inga ostar för att göra bra ifrån sig och priset var nästan i klass med Amaronevinet. 199 kronor.

En trevlig kväll. Mycket trivsamt. Humor och skratt. Intressanta historier från de olika deltagarnas resor och andra livserfarenheter. 

 

Tack till Åke och Marita som administrerar träffarna.


*****


4 kommentarer:

Anonym sa...

Å, detta måste ju var hur trevligt (och inte minst intressant!) som helst! / Elisabet

Bert Bodin sa...

@Elisabet

Mycket lärorikt. Och kul.

Monet sa...

Så trevligt ni verkar ha! Som jag skrivit förut så var vi med i Munskänkarna i Provence i alla år och det är ju uppbyggt lite annorlunda som en riktig vinskola med olika grundkurser, påbyggnadskurser och examina. Alla provningsledare var utbildade sommelierer och testerna var alltid blindtester. Trots att det kanske låter tråkigare än er variant var det inte det - alla provningar avslutades alltid med en l å å n g trerätterslunch och det var månadens höjdpunkt för många. Funderar faktiskt på om vi ska gå med i Munskänkarna Norrtälje - de har också roliga teman och träffas på en urtrevlig restaurang i hamnen. I vårt hus är folk antingen för gamla eller unga barnfamiljer som inte bryr sig om sånt här - har pejlat kring t ex grannfest och det är noll respons!

Bert Bodin sa...

@Monet

Kanske inte munskänksdivision i det här laget, men flera kan mycket om viner. Man lär sig en del och lär ut en del.